[F1] Uitslag Grand Prix van Italië

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De Brit reed eenvoudig van poleposition naar de zege. Sauber-coureur Sergio Perez werd verrassend tweede, voor kampioenschapsleider Fernando Alonso die met dit resultaat alleen ten opzichte van Hamilton iets verloor.

De race op Monza begon met Lewis Hamilton op poleposition. De beste start was voor de polesitter, terwijl Felipe Massa de tweede plaats afsnoepte van Jenson Button. Verder naar achteren verruilde Fernando Alonso zijn tiende stek voor een achtste. De Spanjaard had het mes tussen zijn tanden, want hij passeerde in de eerste ronde Kamui Kobayashi en direct daarna Kimi Räikkönen, waardoor de kampioenschapsleider al zesde lag. Red Bull-coureur Mark Webber had het tempo niet te pakken en lag na twee ronden veertiende. Ook Nico Rosberg kwam slecht weg, want hij verloor bij de start zes plaatsen.

Sebastian Vettel ging in de beginfase van de race Michael Schumacher voorbij en klom zo naar de vierde plaats. Schumacher werd direct hierna door Alonso aangevallen, maar de Spanjaard kon er niet makkelijk voorbij. Na zes ronden lukte dit wel. Een Di Resta had een kleine aanvaring met Senna, waarbij de Braziliaan bij de tweede chicane even rechtdoor moest en enkele plaatsen verloor. De eerste uitvaller was na acht ronden Jean-Eric Vergne die bij zijn rechterachterwiel iets af zag breken en bij de eerste chicane er vanaf stuiterde.

De Mercedessen hadden een afwijkende strategie en kwamen na vijftien ronden binnen. Zowel Schumacher als Rosberg verloren hierdoor veel tijd en vielen terug tot in het achterveld. Opvallend was dat na de stop van Schumacher Perez zijn kans schoon zag en de voor hem rijdende Räikkönen inhaalde. Het duo reed in eerste instantie achter Schumacher. Lotus haalde Räikkönen meteen binnen voor nieuwe banden.

Vooraan had Hamilton een voorsprong van zes seconden op Button die na achttien ronden Massa passeerde. De Braziliaan werd meteen binnengehaald en viel terug tot plaats elf. Het bleek de aanzet tot meer stops te zijn. De nog niet gestopte Perez ging aan de leiding voor Hamilton, Button, Massa, Vettel, Alonso, Schumacher, Räikkönen, Hülkenberg en Rosberg.

Alonso lag halverwege de wedstrijd stevig in de clinch met Vettel die het de kampioenschapsleider erg lastig maakte. Alonso moest zelfs even door het grind bij een inhaalpoging op de Duitser. Na 29 ronden beslechtte Alonso het pleit in zijn voordeel, terwijl vooraan Hamilton Perez passeerde. De Mexicaan ging meteen naar binnen en kwam als achtste weer de baan op. Vettel kreeg ondertussen een drive-through penalty opgelegd voor het van de baan afduwen van Alonso. De Duitser viel hierdoor terug tot plaats negen achter Webber.

De race leek zich vooraan te settelen tot na 33 ronden Button opeens zijn McLaren met problemen met de brandstofpomp aan de kant moest parkeren. Massa schoof hierdoor naar plaats twee en Alonso naar drie. Daarachter reed Schumacher, voor Räikkönen die het aan de stok had met Perez. De Mexicaan was met zijn Sauber een stuk sneller dan de Lotus van de Fin. Na 37 ronden pakte Perez de vijfde stek.

In die ronden die volgden gebeurde er veel. Schumacher en Rosberg stopten voor de tweede maal, Perez was veruit de snelste man op de baan en Vettel passeerde Webber. De stand was als volgt: Hamilton, Alonso, Massa, Perez, Räikkönen, Vettel, Webber, Di Resta, Kobayashi en Schumacher.

Perez had het tempo er goed in zitten en had tien ronden voor het einde het gat met de Ferrari's dichtgereden. De Mexicaan passeerde al snel de Ferrari van Massa voor de derde plaats. Hierna sloot hij al snel aan bij Alonso die op zijn beurt het tempo al had verhoogd en langzaam inliep op Hamilton. Perez passeerde zeven ronden voor het einde Alonso uiteindelijk eenvoudig. Vijf ronden voor het einde stopte de Red Bull van Vettel er mee. De Duitser zette zijn auto aan het einde van het rechte stuk bij start/finish op aanraden van het team neer.

Schumacher en Rosberg bewezen aan het einde van de race dat hun strategie werkte, want zij haalden makkelijk de ene na de andere coureur in en eindigden zo toch in de punten. Webber viel na een spin bij het uitkomen van Ascari juist buiten de punten. De Australiër parkeerde zijn auto in de laatste ronde in de pits.

Hamilton werd na 53 ronden als eerste afgevlagd voor Perez en Alonso. Massa werd vierde, voor Räikkönen, Schumacher, Rosberg, Di Resta, Kobayashi en Senna. In het kampioenschap leidt Alonso nu met 179 punten. Hamilton staat tweede met 142 punten, één puntje voor Räikkönen.

Uitslag

Pos Driver Team Tijd
1 Lewis Hamilton McLaren 1:19:41.221
2 Sergio Perez Sauber +4.356
3 Fernando Alonso Ferrari +20.594
4 Felipe Massa Ferrari +29.667
5 Kimi Räikkönen Lotus +30.881
6 Michael Schumacher Mercedes +31.259
7 Nico Rosberg Mercedes +33.550
8 Paul di Resta Force India +41.057
9 Kamui Kobayashi Sauber +43.898
10 Bruno Senna Williams +48.144
11 Pastor Maldonado Williams +48.682
12 Daniel Ricciardo Toro Rosso +50.316
13 Jerome D'Ambrosio Lotus +1:15.861
14 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
15 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
16 Charles Pic Marussia +1 Ronde
17 Timo Glock Marussia +1 Ronde
18 Pedro de la Rosa HRT +1 Ronde
19 Narain Karthikeyan HRT +1 Ronde
DNF Mark Webber Red Bull +2 Ronden
DNF Nico Hulkenberg Force India +3 Ronden
DNF Sebastian Vettel Red Bull +6 Ronden
DNF Jenson Button McLaren +21 Ronden
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +45 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 179
2 Lewis Hamilton McLaren 142
3 Kimi Räikkönen Lotus 141
4 Sebastian Vettel Red Bull 140
5 Mark Webber Red Bull 132
6 Jenson Button McLaren 101
7 Nico Rosberg Mercedes 83
8 Romain Grosjean Lotus 76
9 Sergio Perez Sauber 65
10 Felipe Massa Ferrari 47
11 Michael Schumacher Mercedes 43
12 Kamui Kobayashi Sauber 35
13 Paul di Resta Force India 32
14 Nico Hulkenberg Force India 31
15 Pastor Maldonado Williams 29
16 Bruno Senna Williams 25
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 8
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 4
19 Heikki Kovalainen Caterham 0
20 Vitaly Petrov Caterham 0
21 Jérôme D'Ambrosio Lotus 0
22 Timo Glock Marussia 0
23 Charles Pic Marussia 0
24 Narain Karthikeyan HRT 0
25 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 272
2 McLaren 243
3 Ferrari 226
4 Lotus 217
5 Mercedes 126
6 Sauber 100
7 Force India 63
8 Williams 54
9 Toro Rosso 12
10 Caterham 0
11 Marussia 0
12 HRT 0