Marathonteam voor langebaanschaatsers

Langebaanschaatsers krijgen komend seizoen de mogelijkheid om te starten in wedstrijden om de KPN Marathon Cup en de NK's marathon. Dat laat de KNSB woensdag weten. De schaatsbond heeft een Team Langebaan opgericht, dat met maximaal vier rijders van commerciële ploegen mag uitkomen op de marathon.

De langebaanschaatsers die willen starten op de marathon dienen in de afgelopen twee seizoenen wel te hebben deelgenomen aan wereldbekerwedstrijden, een EK, WK allround of WK afstanden. "Omdat meerdere schaatsers aangaven langebaan en marathon graag te willen combineren, hebben we binnen de reglementen naar de mogelijkheden gekeken", zegt directeur sport Arie Koops van de KNSB.

"Hein Vergeer, Leo Visser, Gerard Kemkers, Rintje Ritsma, om zo maar wat namen van langebaanrijders te noemen, deden in het verleden regelmatig mee. Dat had vaak een trainingstechnische reden, omdat je in feite een intensieve duurtraining doet, en dat werkt dan weer in je voordeel op de vijf en tien kilometer", aldus Koops.

Het balletje is volgens Koops gaan rollen vanwege coach Jillert Annema van de BAM-ploeg. "Jorrit Bergsma en Bob de Vries tonen aan succesvol te kunnen zijn in beide disciplines." De langebaanschaatsers maken overigens geen aanspraak op het prijzengeld.


Marathonteam voor langebaanschaatsers (Foto: Novum)