[EL] Uitslag FC Twente - Hannover 96

FC Twente is er niet in geslaagd het eerste duel in de groepsfase van de Europa League te winnen. Tegen Hannover 96 werd een 2-0 voorsprong weggegeven en kwam de ploeg uit Enschede niet verder dan een 2-2 gelijkspel.

De verwachting was dat Twente een zware avond tegemoet zou gaan. Hannover 96 staat derde in de Bundesliga en is nog ongeslagen. Bovendien wist de ploeg van trainer Mirko Slomka vorig seizoen de kwartfinale van de Europa League te bereiken. Twente miste bovendien smaakmaker Leroy Fer, goed voor zes doelpunten in de voorronde. Willem Janssen verving de geblesseerde Oranje-international.

De aanvallende middenvelder kwam al vroeg in de wedstrijd in de spotlights te staan. Janssen werd door Nacer Chadli met een subtiel steekpassje alleen voor Ron-Robert Zieler gezet en gleed de bal door de benen van de doelman van Hannover. Zieler werd in de eerste minuut op bijna identieke wijze verrast door Luc Castaignos. Op aangeven van de bedrijvige Dusan Tadic ging de inzet net naast. Twente was in de eerste helft heer en meester. Dat resulteerde in nog meer mogelijkheden.

Hannover kreeg geen grip op Tadic die met een kopbal, afstandsschot en stift dichtbij een tweede doelpunt voor de thuisploeg. De bezoekers uit Duitsland konden aan de andere kant nauwelijks gevaarlijk worden voor Nikolay Mihaylov. Szabolcs Huszti was de enige die de Bulgaarse goalie van Twente aan het werk zette bij een vrije trap. Verdediger Felipe zag zijn kopbal vanuit een corner ruim naast gaan. Het waren spaarzame wapenfeiten van een aanvallend onmachtig Hannover.

Slomka besloot na de rust in te grijpen. Spits Artur Sobiech kwam binnen de lijnen. Opvallend was de wissel van Edson Braafheid vijf minuten na de pauze. Dedryck Boyata verving de voormalig Oranje-international, die geen blessure leek te hebben. Kort na de entree van de jonge Belg kwam Twente op 2-0. Landgenoot Chadli mocht vanaf de linkerflank een vrije trap nemen en zag zijn inzet door niemand aangeraakt worden. Zieler was compleet verrast en zag de bal in de verre hoek verdwijnen.

Twente zat op rozen na de treffer van Chadli, maar bracht Hannover terug in het duel door veelvuldig terug te zakken. De Duitsers profiteerden optimaal. Invaller Sobiech stond helemaal vrij na een afgeketst schot van Konstantin Rausch en liet Mihaylov kansloos. Nog geen tien minuten later werd Twente opnieuw afgestraft. Een voorzet van Huszti werd door Peter Wisgerhof in eigen doel getikt: 2-2. De thuisploeg ging in de laatste tien minuten nog op zoek naar de felbegeerde derde treffer.

De ongelukkige Castaignos kreeg drie opgelegde kansen in de slotfase en Boyata trapte alleen voor Zieler haastig mis. Twente liet met de gemiste kansen na om Hannover alsnog over de knie te leggen. De bezoekers pakten een kostbaar punt in Enschede. De volgende wedstrijd van de Tukkers in de Europa League is op 4 oktober in Zweden tegen Helsingborgs. De focus kan weer op de Eredivisie, waarin Twente ongeslagen aan de leiding gaat. Zondag wacht een uitwedstrijd bij sc Heerenveen.