Kameroen blundert, Kaapverdië mag debuteren op Afrika Cup

Kameroen kan een streep zetten door de Afrika Cup van 2013. Het land won de return thuis wel van Kaapverdië met 2-1, maar omdat zes weken geleden in Kaapverdië met 2-0 werd verloren zijn De ontembare Leeuwen uitgeschakeld. Kaapverdië zal debuteren op de Afrika Cup.

De voetbalbond van Kameroen had al ingrepen gedaan na de heenwedstrijd. Jean-Paul Akono werd voor de beslissende wedstrijd aangesteld als nieuwe bondscoach in de hoop alsnog kwalificatie te realiseren. Ook Samuel Eto'o, die eerder nog bedankte voor het nationale elftal, werd weer van stal gehaald.

Maar de veranderingen binnen de ploeg hadden geen effect. Kaapverdië, een eilandengroep met minder dan 500.000 inwoners, kwam in Kameroen al na 22 minuten op voorsprong dankzij een vrije trap van Almeida. De tegentreffer hield in dat Kameroen in het restant van de wedstrijd nog vier keer moest scoren en geen enkel doelpunt meer tegen mocht krijgen.

Achille Emana zorgde na een half uur spelen nog wel voor de 1-1, maar daarna stokte de doelpuntenproductie. Kameroen kreeg de nodige kansen, maar deze werden niet benut. Fabrice Olinga scoorde in de blessuretijd nog 2-1. Dat doelpunt kwam veel te laat.

Kameroen, waar ook speler van Heracles Willy Overtoom zijn interlands voor speelt, moet voor de  tweede achtereenvolgende keer het hoofdtoernooi van de Afrika Cup missen. Voor Kaapverdië, waar onder meer Spartaspeler Toni Varela en Guy Ramos van RKC Waalwijk voor uitkomen, is het de eerste keer in de historie dat de eindronde van het Afrikaanse landentoernooi wordt bereikt.