Uitslag Nederland - Duitsland

Vanavond stond in de Amsterdam ArenA de oefeninterland tussen Nederland en Duitsland op het programma. Het teleurstellende duel eindigde in 0-0. Voorafgaand werden Michael Reiziger, Edgar Davids, Ruud van Nistelrooy en Patrick Kluivert door KNVB-voorzitter Bert van Oostveen en Michael van Praag bedankt voor hun bewezen diensten voor het Nederlandse voetbal.

De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was voor Duitsland. Marco Reus leek alleen op Vermeer af te stevenen, maar de doelman van Ajax greep sterk in en voorkwam daarmee dat de spits van Borussia Dortmund daadwerkelijk gevaarlijk werd. Het eerste kwartier ging vervolgens redelijk gelijk op. Beide ploegen tastten elkaar af en konden niet voor gevaar stichten.

Zowel Nederland als Duitsland kregen vervolgens wat kansjes. Een schot van Dirk Kuijt, na goed voorbereidend werk van Rafael van der Vaart en Ruben Schaken, werd eenvoudig gepareerd door Manuel Neuer en aan de andere kant van het veld werden pogingen van Mario Götze en Lucas Holtby geblokt door een alerte John Heitinga. Arjen Robben had na een half uur spelen de 1-0 op zijn schoen. Hij werd door Van der Vaart knap vrijgespeeld, omspeelde Neuer, maar wist de bal vanuit een lastige hoek niet in het doel te schieten.

Ook Duitsland kreeg vervolgens een grote mogelijkheid op de voorsprong. Een vrije trap werd volledig gemist door Vermeer, maar Hummels wist niet te profiteren van de fout van de Ajax-goalie. De Duitsers kregen ook in de slotfase van de eerste helft de beste kansen. Zes minuten voor tijd kreeg Reus een schietkans vanaf de zestien meter, maar het schot ging via de buitenkant van de paal naast het doel. In de slotminuut leek Duitsland alsnog op 0-1 te komen, maar het schot van Ilkan Gündoğan werd van de lijn gehaald door Heitinga.


Ibrahim Afellay in duel met Lars Bender (Foto: Pro Shots)

Bondscoach Louis van Gaal bracht na rust Daryl Janmaat, Stefan de Vrij en Eljero Elia binnen de lijnen. John Heitinga, Ricardo van Rhijn en Arjen Robben bleven achter in de kleedkamer. Duitsland werd acht minuten na rust voor het eerst weer gevaarlijk. Holtby wist Reus te bereiken in de zestien, maar de spits werd knap van de bal gezet door De Vrij. Na een klein uur spelen maakte Marco van Ginkel zijn debuut in Oranje ten koste van de geblesseerd geraakte Ibrahim Afellay.

Het begin van de tweede helft had hetzelfde beeld als het eerste kwartier van het eerste bedrijf; beide ploegen tastten elkaar af en wisten nauwelijks kansen te creëren. Dit leverde halverwege de tweede helft voorzichtig gefluit van het publiek op. Een kwartier voor tijd kwam het duel ineens tot leven na een mooie combinatie tussen Kuijt en Janmaat. Laatstgenoemde produceerde een schot, die met moeite werd gepareerd door Neuer. Ook Elia kreeg niet lang daarna aan goede schietkans, maar de vleugelaanvaller van Werder Bremen zag zijn schot langs de kruising vliegen.

Karakteristieken:

Nederland

0 - 0

Duitsland

 
 
Stadion:  Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Proenca (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v. Rhijn (Janmaat/46)
Heitinga (De Vrij/46)
Vlaar
Martins Indi
Afellay (Van Ginkel/59)
N. de Jong
v.d. Vaart (Emanuelson/72)
Schaken
Kuijt
Robben (Elia/46)
  Neuer
Höwedes
Mertesacker
Hummels
Lahm
Muller (Schurrle/84)
L. Bender (S.Bender/82)
Holtby (Neustädter/87)
Gündoğan
Götze (Podolski/72)
Reus (Draxler/90+1)