KNWU en profploegen gaan doping samen aanpakken

De Nederlandse wielerunie KNWU en de drie Nederlandse profploegen gaan gezamenlijk optreden tegen dopinggebruik. Volgende week wordt een plan gepresenteerd, meldt een woordvoerder van de wielerunie.

"De bond heeft met Blanco Procycling, Vacansoleil-DCM en Argos-Shimano om de tafel gezeten om tot één heldere lijn te komen voor ex-dopinggevallen die nu nog actief zijn bij de drie ploegen, of de bond, of die actief willen worden", zegt KNWU-voorzitter Marcel Wintels in het AD. De wielerunie wil verder niets kwijt over de inhoud van het plan.

Ook weet de krant dat een akkoord is bereikt over renners die bekennen dat ze voor 2008 verboden middelen hebben gebruikt. De renners zouden niet hoeven te vrezen voor een levenslange schorsing en zouden mogelijk strafvermindering tegemoet kunnen zien.

Het gezamenlijke plan heeft niets van doen met de KNWU-commissie van oud-minister Winnie Sorgdrager. Zij leidt een onderzoek naar dopinggebruik in het Nederlandse wielrennen. Haar eindrapport wordt uiterlijk 1 juni verwacht.