[CL] Uitslag Borussia Dortmund - Real Madrid

In een volgepakt Signal Iduna Park in Dortmund stond vanavond de tweede halve finale uit de Champions League, onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers, op het programma. Borussia Dortmund nam het op tegen Real Madrid. De Duitsers wonnen met maar liefst 4-1 dankzij vier treffers van Robert Lewandowski.

Beide ploegen troffen elkaar eerder in Groep D, waar ook Ajax deel van uitmaakte. Borussia Dortmund wist destijds het thuisduel met 2-1 te winnen. Het was de thuisploeg dat na zes minuten spelen een enorme mogelijkheid onbenut liet om op 1-0 te komen. Na een mooie solo wist Marco Reus een gaatje te vinden om op doel te schieten. Real-goalie Diego López wist ternauwernood de bal uit de hoek te tikken en had het geluk dat Robert Lewandowski bij de tweede paal niet tot scoren tot komen.

Twee minuten later wist Lewandowski wel de 1-0 binnen te werken. Na een prachtige indraaiende voorzet van Mario Götze, de kersverse aanwinst van Bayern München, wist de Pool van dichtbij de Duitsers op voorsprong te zetten. Na dit doelpunt behield de ploeg van trainer Jürgen Klopp het initiatief van de wedstrijd. Het duurde pas tot de 24e minuut voordat Dortmund-goalie Roman Weidenfeller voor het eerst werd getest. Christiano Ronaldo zag zijn vrije trap op de vuisten van de doelman verdwijnen.

Naarmate de eerste helft vorderde, duwde Real Madrid de thuisploeg iets meer terug op de eigen helft. Het duurde lang voordat De Koninklijkevoor gevaar kon stichten, maar kort voor het eindsignaal van de eerste helft wist Cristiano Ronaldo de 1-1 op het scorebord te brengen. Een enorme fout van Mats Hummels ging hieraan vooraf. De verdediger wilde de bal terugtikken op keeper Weidenfeller, maar deed dit veel te kort. Gonzalo Higuaín onderschepte en gaf Ronaldo een niet te missen kans.

Robert Lewandowski zet Borussia Dortmund op 1-0 (Foto: Pro Shots)

Vijf minuten na rust wist Dortmund opnieuw op voorsprong te komen via opnieuw Lewandowski. Reus wist met een knappe steekpass de Pool te bereiken en op randje buitenspel wist hij de bal knap voorbij Real-goalie López te tikken. Vijf minuten later was Lewandowski opnieuw de gevierde man. Hij draaide knap weg van Pepe, om vervolgens verwoestend de bal in het dak van het doel te werken; 3-1. Dortmund kreeg ook na dit doelpunt kansen op meer. Zo zag İlkay Gündoğan dat zijn poging maar net uit de kruising werd getikt door López.

Na 66 minuten spelen legde Kuipers de bal op de stip, nadat Reus in de rug werd gelopen door Xabi Alonso. Lewandowski klaarde de klus vanaf elf meter en bracht met zijn vierde doelpunt van de avond zijn ploeg op 4-1. Dit was het sein voor José Mourinho om in te grijpen. Hij bracht Angel di María en Karim Benzema in voor Higuaín en de onzichtbare Luka Modric. Real zette aan, maar het spelbeeld bleef vrijwel hetzelfde als in het eerste bedrijf. De Spanjaarden drukten wel op de achterste linie van Dortmund, maar wisten nauwelijks voor gevaar te zorgen. Dit wist de thuisploeg wel te doen. Zo moest López een klein kwartier voor tijd opnieuw gestrekt op een poging van niemand minder dan Lewandowski.

Ook in de slotfase van de wedstrijd bleef Dortmund de bovenliggende partij. Toch kreeg Real via Ronaldo nog een grote kans op 4-2, maar Weidenfeller reageerde alert en hield de Portugees van scoren af. Ook Raphaël Varane was vanuit een corner dichtbij een doelpunt, maar de Fransman zag zijn poging net naast gaan. Daardoor ligt een geheel Duitse Champions League-finale op Wembley in het verschiet, aangezien Bayern München gisteren met maar liefst 4-0 won van FC Barcelona.

Karakteristieken:

Borussia Dortmund

4 - 1

Real Madrid

8' Lewandowski
 50' Lewandowski
 55' Lewandowski
 67' Lewandowski (pen)