Bollegraf: "De meiden sluipen omhoog"

Manon Bollegraf, scheidend bondscoach van het Fed Cupteam, zag de afgelopen jaren vele meisjes en dames passeren. De staat van het Nederlandse vrouwentennis was onder haar leiderschap niet altijd stabiel. Ze is wel positief over de toekomst. 

"We zijn af en toe door diepe dalen gegaan, maar dat hoort erbij in de sport. In al die jaren hebben we altijd een aantal vaste waardes gehad. Ook nu sluipen er een aantal speelsters omhoog op de ranglijst. Misschien gaat het niet snel, maar als ze er maar komen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden", aldus Bollegraf. 

De tennissters hebben in 2013 behoorlijk wisselvallig gepresteerd. Dit kwam mede door blessures en hogere verwachtingen. Een voorbeeld is kopvrouw Kiki Bertens. Zij kampte heel lang met een slepende enkelblessure. "Bovendien heeft zij in het circuit ook een andere rol gekregen, want er wordt nu veel meer naar haar gekeken", verklaart de 49-jarige Bollegraf. "Je legt je eigen lat ook hoger. Als je dan een paar keer verliest, gaat je vertrouwen weg. Je wapens werken niet meer. Je wordt dan aangeschoten wild. Het is dan zaak om die knop weer om te zetten. Ik denk alleen maar dat ze hier sterker uit komt."

Arantxa Rus heeft na een slecht begin van het jaar de weg omhoog weer gevonden. "Ze staat op dit moment echt weer heel goed te spelen en heeft de stijgende lijn weer te pakken. Ik denk dat Kiki en Arantxa er allebei veel zin in hebben om aan het nieuwe seizoen te beginnen. Kiki weet nu ook wat ze de afgelopen maanden heeft gemist en voor Arantxa is het een mooie uitdaging dat ze straks weer op het hoogste niveau kan meedoen." Ze hoopt ook dat Michaëlla Krajicek op de ranglijst weer de weg omhoog vindt. "Dan kan ze nog van grote waarde zijn."

Bollegraf is ook blij met de ontwikkelingen achter deze drie dames. "In de achterhoede is een aantal speelsters van plaats 600 richting 300-200 gestegen. Ook Richel Hogenkamp, Indy de Vroome en Lesley Kerkhove hebben stappen gezet. Ze spelen kwalificaties op de WTA-tour en weten zich af en toe voor een hoofdtoernooi te plaatsen. Misschien willen we allemaal dat het sneller gaat, maar in Nederland blijft dat moeilijk. Die meiden moeten toch altijd eerst hun school afmaken en dat is terecht."

Bollegraf stopt gedwongen als captain. De KNLTB wil vanaf 2014 het Fed Cupteam intensiever begeleiden. Bollegraf kan dat als alleenstaande ouder niet combineren met haar gezin. "Als ik dan moet kiezen, kies ik voor mijn dochter. Ik vind het wel erg jammer, want ik had nog graag door willen gaan. Het is geweldig om met de meiden te mogen werken en had ze met mijn ervaring graag nog langer willen helpen."