Toch geen brons voor shorttracker Knegt op EK

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft zondag de bronzen medaille veroverd op het EK. In Dresden hoefde hij in de superfinale over 3000 meter alleen de Rus Viktor Ahn voor zich te dulden. Ahn ging in het oosten van Duitsland met de Europese titel aan de haal.

Achter Ahn en Knegt kwam Niels Kerstholt in de superfinale als derde over de streep. Freek van der Wart werd achtste van de negen deelnemers.

In het klassement eindigde Ahn op 102 punten. Zijn landgenoot Semion Elistratov werd met zestig punten tweede, voor Knegt met 44 punten. Kerstholt viel met 34 punten net buiten het podium. Van der Wart werd met negentien punten zesde.

Update 20.55 uur

Knegt is na afloop gediskwalificeerd door de organisatie omdat hij met twee opgestoken middelvingers over de streep kwam. Het is nog niet bekend of nu Kerstholt opschuift naar de derde plaats. Meteen na de finish reageerde Knegt al op het voorval. "Ik had het natuurlijk beter niet kunnen doen. Maar dit zijn emoties en dat hoort bij sport. Ik kwam hier om te winnen. De frustratie zit in het hele weekend. Ik zat een paar keer op de verkeerde plek, dan zit het niet mee"

Update 22.40 uur

De bronzen medaille is nu zoals verwacht voor Niels Kerstholt. De uitsluiting van Knegt heeft geen gevolgen voor de estafetteploeg, die zilver won. Volgens de ISU betrof het een individuele actie en is hij daarom geschrapt uit alle individuele uitslagen.