Van der Vaart: "Ben groot fan van de Ajax-filosofie"

De eigen jeugdopleiding is al jarenlang de motor die Ajax draaiende houdt. Volgens Rafael van der Vaart bestaat er geen beter model dan het Ajax-model. De 31-jarige middenvelder genoot zelf zijn opleiding in Amsterdam, en plukte daar gedurende zijn loopbaan de vruchten van.

Het doet de ervaren international goed om te zien dat ook na zijn vertrek uit de hoofdstad de jeugd volop de kans krijgt. "Ik ben een enorme fan van de Ajax-filosofie", opent Van der Vaart ten overstaan van Voetbal International. "Ik denk ook dat het de enige manier is om je club verder te brengen. Als het aan mij ligt, nemen ze bij HSV een voorbeeld aan Ajax."

Hamburger SV maakt momenteel een moeilijke periode door in Duitsland. De werkgever van Van der Vaart, Ola John en Bert van Marwijk bezet de veertiende plaats op de ranglijst. Het gat met hekkensluiter Braunschweig bedraagt slechts vijf punten.

Met Ajax gaat het een stuk beter. De hoofdstedelingen gaan onder leiding van Frank de Boer aan kop in de Eredivisie, en zijn nog volop in de race voor het vierde opeenvolgende landskampioenschap.

Volgens Van der Vaart is het succes van Ajax voor een groot deel te danken aan de jeugdopleiding. "Het is allang geen toeval meer dat jonge talenten doorbreken en het niveau ook vasthouden", legt hij uit. "Jongens die bij Ajax debuteren zitten direct tegen het niveau van het Nederlands Elftal aan. Het is in mijn ogen de enige manier om op de lange termijn op een gezonde manier te overleven."