Anelka raakt steun Frans-joodse leider kwijt

West Bromwich Albion-spits Nicolas Anelka kan niet meer rekenen op de steun van de Frans-joodse leider Roger Cukierman. Hoewel die het omstreden quenelle-gebaar van Anelka verdedigde, heeft hij er nu moeite mee dat het een steun was voor de komiek Dieudonné M'Bala M'Bala. Diens motieven zijn namelijk 'onweerlegbaar antisemitisch'.

Cukierman noemde het gebaar van Anelka eerder niet-discriminerend, omdat het op een voetbalveld gebeurd was. In zijn verweer schermde Anelka met die steun.

Nu vindt de voorzitter van de Conseil Représentatif des Institutions juives de France (CRIF), het overkoepelend orgaan van joodse organisaties in Frankrijk, het gebaar toch problematisch. De Franse voetballer had eind vorig jaar een doelpunt gevierd met het omstreden gebaar.

Anelka raakt steeds verder in de problemen door het gebaar. De spits zelf hangt een straf van minimaal vijf wedstrijden schorsing vanwege racisme boven het hoofd door de Engelse voetbalbond FA. Ook raakte West Bromwich Albion zijn shirtsponsor kwijt. De club kondigde eerder deze week aan naar aanleiding van het onderzoek van de FA en de verwachte straf een eigen onderzoek te starten.