Di Luca: "Ook gemotoriseerde doping in wielrennen"

Volgens Danilo di Luca wordt er in het wielrennen door zijn collega's niet alleen naar de middelen gegrepen die op de dopinglijst staan. Ook de motoriseerde doping heeft inmiddels zijn intrede in het peloton gedaan, al is er tot nu toe nog niemand op betrapt.

Di Luca werd vorig jaar tijdens de Giro d'Italia voor de derde maal betrapt op het gebruik van verboden middelen en zit nu een levenslange schorsing uit. De 37-jarige Italiaan deed tegenover Italia 1 een boekje open over de verboden praktijken die zijn collega's bezoldigen. Zo grijpt een meerderheid van de renners nog steeds naar de doping.

"De dopingsbetrijders zullen altijd moeten achtervolgen, doping zal altijd een stapje voor zijn, volgens mij zelfs enkele jaren. Negentig procent van de wielrenners in de Ronde van Italië neemt doping, de overige 10% is niet geïnteresseerd in de overwinning en fietst gewoon mee om zich voor te bereiden op andere wedstrijden. Het is onmogelijk om in de top tien van de Giro te geraken zonder doping."

Toch heeft Di Luca geen spijt van zijn fouten. Volgens de Italiaan had hij gewoon slimmer moeten zijn en had een dopingtest enkele uren eerder of later geen positief resultaat opgeleverd. Het is daarom ook dat veel van zijn collega's weg blijven komen met het gebruik van de verboden middelen, zo meldt de winnaar van de Giro van 2007.

Daarnaast is er nu ook sprake van gemotoriseerde doping. "Volgens mij is het zeker mogelijk. Soms is het prestatieverschil zo groot dat zelfs doping je niet kan helpen. Ik weet ook hoe dergelijke motoren in mekaar zitten: ze zijn heel klein en kunnen 150 watt genereren. Die uitvinding dateert van zo’n 5 tot 6 jaar geleden. Controles waren er eerst niet, omdat men niet afwist van het bestaan van dergelijke motoren. Ze zijn gestart met controleren toen de eerste geruchten opdoken."