KNVB bevestigt incident scheidsrechterskamp

Het Nederlandse scheidsrechterskorps kwam tijdens de winterstop bij elkaar in Turkije voor een trainingskamp. Op de laatste avond vond daar een incident plaats. De bond wil verder niet diep in gaan op wat er precies heeft plaatsgevonden.

Wel zegt de KNVB dat scheidsrechter Bas Nijhuis hierbij betrokken is. Volgens De Telegraaf klom de arbiter 's nachts over het balkon naar de kamer van assistent-scheidsrechter Coen Droste, maakte zijn collega wakker en spookte daarna op de gangen van het hotel. Dit deed hij samen met assistent-scheidsrechter Edwin de Vree.

De KNVB komt met een volgende verklaring: "De KNVB heeft inderdaad disciplinaire maatregelen genomen naar aanleiding van gebeurtenissen rondom het trainingskamp. Aangezien dit los staat van zijn prestaties als scheidsrechter, is de aard en inhoud van de kwestie iets tussen de bond en Bas Nijhuis."

Nijhuis kreeg afgelopen weekeinde geen wedstrijd in het betaald voetbal. De ochtendkrant meldt dat de scheidsrechter eigenlijk SC Cambuur - Go Ahead Eagles had gefloten, maar door het incident werd hij uit het programma gehaald.

Verder zou ook scheidsrechter Danny Makkelie zich hebben misdragen. De arbiter kreeg tijdens het trainingskamp in Turkije zijn FIFA-badge overhandigd door bondsvoorzitter Michael van Praag en manager competitiezaken Gijs de Jong.

Twee dagen later zou hij tijdens de cabaretavond FIFA-baas Sepp Blatter belachelijk hebben gemaakt met beeldmateriaal. Volgens De Telegraaf werd de opvoering door de aanwezigen als 'smakeloos' en 'ongepast'' omschreven.

De voetbalbond reageert ook op de actie van Makkelie. "Tijdens de afsluitende avond is er zoals gebruikelijk ruimte voor ontspanning en cabaret. Het zal niemand verbazen dat prominenten uit de sportwereld hierbij wel eens op de hak genomen worden."

"Dit programmaonderdeel kent vanzelfsprekend geen serieuze insteek. Het moge dan ook voor zich spreken dat dit geheel los staat van de verdiensten van de personen in kwestie voor het voetbal."