Rusland en Georgië begraven voetbalstrijdbijl

Rusland en Georgië willen weer tegen elkaar voetballen. De twee landen hoeven daardoor bij de loting voor de kwalificatie voor het EK in 2016 niet uit elkaar te worden gehouden, meldde UEFA-voorzitter Michel Platini vrijdag. Sinds een korte oorlog tussen de twee landen in de zomer van 2008 weigerden de Russen en Georgiërs elkaar op het voetbalveld te ontmoeten.

Of de stap ook een toenadering tussen Rusland en Georgië op politiek gebied betekent, kon Platini niet zeggen. "Ik weet niet wat voor politieke gesprekken er zijn geweest. Wij hebben alleen contact met de voetbalbonden."

Er zijn nu nog twee conflicten tussen UEFA-landen. Armenië en Azerbeidzjan worden al uit elkaar gehouden sinds de EK-kwalificatieduels tussen die landen voor het eindtoernooi van 2008 werden afgeblazen. De twee landen hebben een territoriumdispuut. Spanje weigert tegen debutant Gibraltar te spelen omdat het meent dat het gebied bij Spanje hoort.

De loting voor de EK-kwalificatiereeks wordt op 23 februari in Nice gehouden. Nederland is dan groepshoofd en wordt ingedeeld in een poule met zes landen. Dat geldt ook voor Spanje, Duitsland, Italië en Engeland omdat die vijf landen de grootste tv-markten hebben.