Ritzege Porte, Gerrans opnieuw leider

De Australische renner Richie Porte heeft zaterdag de koninginnenrit in de Tour Down Under op zijn naam gebracht. De coureur van Team Sky kwam in de vijfde etappe over 151,5 kilometer als eerste aan op de Willunga Hill.

Zo'n 2 kilometer voor de finish ging Porte er alleen van door. De Italiaan Diego Ulissi werd tweede op 10 seconden. Porte's landgenoot Simon Gerrans eindigde als derde. Met deze klassering heroverde hij de leiderstrui.

Robert Gesink deed ook goed mee vooraan en werd vierde. In het algemeen klassement zakte de renner van Belkin een plek. Hij staat nu zesde. "Ik ben tevreden over het resultaat", zei de Nederlander na de rit. "Het was een redelijk korte en explosieve klim en een vierde plaats is voor mij gewoon erg goed. Ik had natuurlijk het liefst gewonnen, maar Porte was te sterk. Daar was niets aan te doen. Ik heb het zelf goed gedaan. Ik heb met de beste renners in koers gevochten. Ik weet ook dat ik een heel sterke klim heb gereden."

Gesink kon niet mee toen Porte versnelde. "De boel ontplofte eigenlijk meteen en ik moest vol aan de bak om te volgen. Niemand had een antwoord op Porte en iedereen beet zich stuk op zijn tempo. Ik reed gewoon mijn eigen koers en haalde op het laatst nog een heleboel renners in, waaronder Evans."

Ritzege Porte, Gerrans opnieuw leider
Ritzege Porte, Gerrans opnieuw leider (Foto: ANP)