Bartomeu: "Neymar was twee keer zo duur"

Josep Maria Bartomeu heeft in zijn eerste dagen als voorzitter van FC Barcelona openheid van zaken gegeven over de transfersom van Neymar, meldt Voetbal International. Hij volgde eerder deze week de opgestapte Sandro Rosell op.

Lange tijd hield FC Barcelona vol dat ruim 57 miljoen euro voor Neymar op tafel was gelegd, maar dit bedrag ligt aanzienlijk hoger. Sterker nog, het daadwerkelijke bedrag ligt ruim twee keer zo hoog. De Catalanen legde voor de Braziliaanse ster ruim 130 miljoen euro op tafel.

Zoals inmiddels bekend is, betaalde FC Barcelona afgelopen zomer 17,1 miljoen euro aan Santos, de ploeg waar Neymar vandaan kwam. Verder ging er 40 miljoen euro naar de stichting van de vader van het wonderkind. Hier bleef het echter niet bij.

Er werd nog vier miljoen uitgegeven aan marketing in Brazilië, 2,5 miljoen voor het goede doel van Neymar, twee miljoen euro aan scoutingswerkzaamheden van zijn vader en nog eens 7,9 miljoen euro voor een samenwerking met Santos. Daarnaast volgt ook nog een bonus van twee miljoen euro als de voetballer er in slaagt tijdens zijn verblijf in Barcelona in de top drie van de verkiezing om de Gouden Bal te eindigen.

Nu zou je bijna gaan denken: We zijn er, maar dat is niet het geval. De overige kosten zijn namelijk ook niet mis. In vijf jaar tijd verdient Neymar een slordige 44 miljoen euro aan salaris en kreeg ook nog eens tien miljoen tekengeld. Tot slot werd nog voor 2,7 miljoen euro aan commissies betaald.

De snelle rekenaars onder ons zullen dus uitkomen op een bedrag van maar liefst 130,2 miljoen euro. Dit is aanzienlijk meer dan de voorgespiegelde 57,1 miljoen euro, waar FC Barcelona dus eerder mee kwam.