AZ wil nieuw trainingscomplex in de Zaanstreek

AZ wil een nieuw trainingscomplex vestigen in de Zaanstreek. De Alkmaarse club tekende zaterdag een samenwerkingsovereenkomst met de gemeenten Zaanstad en Wormerland voor een nieuwe accommodatie op sportpark Kalverhoek in Wijdewormer.

De gemeenten en AZ nemen tot 31 maart de tijd om te kijken of de plannen haalbaar zijn. Het complex kan volgend jaar zomer klaar zijn voor gebruik. "Het is duidelijk dat Zaanstad met het haalbaarheidsonderzoek een flinke stap in de goede richting heeft gemaakt. Dat wil nog niet zeggen dat de verhuizing naar de Zaan een feit is", vertelt directeur Toon Gerbrands van AZ.

De locatie in de Zaanstreek kwam in beeld toen de financiële haalbaarheid van een nieuw sportpark in Alkmaar in het gedrang kwam. De kosten van dat park wilde AZ deels opvangen met een casino, maar de gemeente Alkmaar wilde het gokhuis aanvankelijk liever zelf exploiteren. "Toen waren wij gedwongen om verder te zoeken naar een alternatief."

Hoewel in de gemeente Alkmaar inmiddels een meerderheid voor het bestemmingsplan lijkt te zijn, is Gerbrands er niet gerust op. "We zijn er absoluut niet gerust op dat het complex in Alkmaar er daadwerkelijk gaat komen. Garanties kunnen niet worden gegeven. Vanwege bezwaren van andere belanghebbenden kunnen jarenlange procedures volgen."

Daar wil de landskampioen van 1981 en 2009 niet op wachten. "Iedereen heeft in Nederland recht op bezwaar, maar wij kunnen en willen hier niet op wachten. Hetzelfde hebben we jaren geleden al eens beleefd met het huidige Afas-stadion. Dat heeft toen het voortbestaan van de club zelfs in gevaar gebracht", aldus de directeur van AZ.

Mocht de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek van het sportpark in de Zaanstreek positief zijn, dan is de keuze aan AZ. "De kogel moet snel door de kerk. De continuïteit van AZ staat voorop. " De jeugdelftallen en Jong AZ gaan trainen bij de nieuwe accommodatie. Ook het eerste elftal zal er geregeld zijn oefensessies afwerken.