Cruijff tevreden met roulatiesysteem Ajax

Johan Cruijff vindt dat Frank de Boer er goed aan doet om belangrijke Ajacieden rust te gunnen. Vooral met het oog op het WK. Ajax heeft een succesvolle week achter de rug met drie overwinningen.

De Amsterdammers klopten PSV (1-0), Feyenoord (3-1) en Go Ahead Eagles (0-1). Dat gebeurde metdrie verschillende formaties. "De doorstroming vanuit de jeugd heeft ervoor gezorgd dat Frank de Boer tegen Feyenoord vier posities anders kon invullen", zegt Cruijff in De Telegraaf.

"Als je dan toch met 3-1 wint, dan zet dat de boel binnen de selectie alleen maar op scherp. Spelers beseffen dan, dat de onderlinge verschillen zo klein zijn dat als er iemand verslapt er meteen een ander klaar staat om hem te vervangen. Zo wordt een talent op natuurlijke wijze ook mentaal aangescherpt", aldus de voormalig topvoetballer.

Rouleren is volgens Cruijff een goede keuze met het oog op het WK. "Want het zou zonde zijn, als iemand Ajax aan nieuwe successen helpt en dat straks in Brazilië de pijp leeg is. Daarom is het ook heel positief wat er in de beker tegen Feyenoord is gebeurd. Vier andere spelers opstellen en toch een goed resultaat pakken. Dus én presteren én tegelijk is de onderlinge concurrentie aangescherpt. Zoals dat in het topvoetbal hoort te zijn."

De Amsterdammers gaan na dit weekend alleen aan de leiding in de Eredivisie. Ajax profiteerde zondag van een gelijkspel van nummer twee Vitesse. Het gat met de Arnhemmers is nu twee punten. Komend weekend gaat Ajax op bezoek bij FC Utrecht.