Groothuis denkt Davis te kunnen kloppen in Sochi

Schaatser Stefan Groothuis dicht zichzelf op de Winterspelen in Sochi goede kansen toe op een gouden medaille. De sprinter uit Gelderland denkt dat hij de grote favoriet op de 1000 meter, Shani Davis, kan verslaan. "Als ik mijn beste race rijd, kan ik van hem winnen. Ik ben alleen tevreden met goud", zo zei Groothuis maandag na afloop van zijn training in Heerenveen.

De 32-jarige rijder van Brandloyalty wist zich op het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf vorige maand op drie afstanden te plaatsen voor de Spelen: de 500, 1000 en 1500 meter. Groothuis richt zich vooral op de kilometer, maar acht zichzelf niet kansloos op de 1500. "Daar kan ik ook goud pakken. Er is niet echt een uitgesproken favoriet op die afstand, al is Davis natuurlijk wel de beste."

In 2006 in Turijn en in 2010 in Vancouver was Groothuis ook van de partij op de Spelen. In Italië werd hij achtste op de 1000 meter. Vier jaar later eindigde de sprinter op een vierde plek op de kilometer en zestiende op de 1500 meter. "De ervaring die ik heb, kan me helpen in Sochi. Zenuwen heb ik nog niet, die komen pas een of twee dagen voor de wedstrijd."

De terreurdreiging die sinds een tijdje over Sochi hangt, gaat grotendeels aan de wereldkampioen sprint van 2012 voorbij. "Natuurlijk lees ik het nieuws en zie ik de dreiging, maar ik ben er gerust op dat het allemaal goed komt", aldus de rijder. "Ik ga ervan uit dat er alles aan gedaan wordt om onze veiligheid te garanderen."

Groothuis liet twee weken geleden met pijn in zijn hart het WK sprint in Nagano schieten. "Ik vind het erg jammer dat het niet in mijn voorbereiding voor Sochi paste. Natuurlijk is dat mijn eigen keuze en wist ik allang wanneer het gehouden werd, maar ik vind het slecht gepland door de internationale schaatsbond ISU."