Vitesse lijdt verlies van 24,5 miljoen euro

Vitesse heeft over het seizoen 2012-2013 een nettoverlies geleden van 24,5 miljoen euro. Dat maakte de Arnhemse club maandag bekend. Dat bedrag is volgens Vitesse inmiddels via een fiscale constructie afgedekt door de eigenaren.

Het verlies van Vitesse van 1 juli 2011 tot en met 30 juni 2013 bedraagt in totaal 43 miljoen euro. Volgens de Financial Fair Play-regels mag dit over een periode van drie jaar maximaal 45 miljoen zijn. De Gelderse club heeft nog maar weinig speelruimte. Toch maakt algemeen directeur Joost de Wit zich geen zorgen.

"In de voetbalwereld moet er, net zoals in de zakenwereld, eerst geïnvesteerd worden voordat er succes geboekt kan worden", vertelt De Wit in een verklaring van Vitesse, dat kan worden uitgesloten van Europees voetbal als het de financiële regels overtreedt.

"Maar de club kan daarmee niet zo doorgaan. Dat betekent dat we stap voor stap werken aan het beheersen van de kosten en vergroten van de inkomsten", verklaart de directeur. Mede door de verkoop van Wilfried Bony en Marco van Ginkel verbetert het nettoresultaat voor het lopende jaar volgens hem aanzienlijk.

Vitesse wijdt de negatieve balans vooral aan het investeren in de selectie en de bouw van het nieuwe trainingscomplex. De club is blij met de komst van de Russische eigenaar Alexander Tsjigirinski, die onlangs de Georgiër Merab Jordania opvolgde.

"Tsjigirinski heeft vanwege het voetbal voor Vitesse gekozen: onze reputatie als opleider, onze cultuur, traditie en geschiedenis en de aantrekkelijkheid van het Nederlands voetbal", aldus De Wit. "Hij biedt ons financiële slagkracht om te blijven bouwen."