Verbruggen: slachtoffer van een lekker verhaal

Voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen heeft nogmaals benadrukt dat er niets klopt van het verhaal van Lance Armstrong. Volgens de Nederlander heeft Armstrong nooit positief getest op dopinggebruik. "Hij liegt. Ik ben het slachtoffer van een lekker verhaal", zei hij maandag in het televisieprogramma Eén op Eén.

De Amerikaanse oud-renner, die zijn zeven tourzeges moest inleveren na zijn dopingbekentenis, vertelde eind vorig jaar dat Verbruggen in 1999 een positieve test van hem liet verdwijnen. "Ik heb nooit iets onder het vloerkleed geschoven", ontkende de Nederlander die lezing. "Hij heeft nooit positief getest."

"De cortisonentest van 1999 werd maar op bepaalde dagen aangetroffen. Dat kwam door een zalf. Anders was hij wel elke dag positief bevonden", aldus Verbruggen, die stelt dat het onmogelijk is om een positieve test te laten verdwijnen. "Elke test gaat niet alleen naar de UCI, maar ook naar het WADA of USADA. En die hebben in hun archief ook geen positieve test."

Verbruggen had een e-mail meegenomen van Armstrong om zijn gelijk te bewijzen. "Ik heb hier nota bene een mail van hem en van zijn ploegleider Johan Bruyneel waarin hij zwart op wit aangeeft nooit positief te zijn geweest."

Naast Armstrong gaven de laatste jaren onder anderen Michael Boogerd en Michael Rasmussen hun dopinggebruik toe. Toch testten zij net als de Texaan nooit positief. "Ze hadden een methodiek om dat te omzeilen", wist Verbruggen te melden.

De Nederlander, die ook ontkende 250 duizend euro aan steekpenningen te hebben ontvangen, heeft geen idee waarom Armstrong hem zwart probeert te maken. "Hij zal er zijn redenen voor hebben. Misschien krijgt hij geld voor de interviews."