KNVB bekijkt contracten Twente en investeringsgroep

De KNVB heeft een onderzoek ingesteld naar de contracten tussen FC Twente en investeringsmaatschappij Doyen Sports. De voetbalbond bestudeert of de verbintenissen voldoen aan de regels. NRC Handelsblad meldde dinsdag dat spelers van Twente niets weten over de contracten van hun club met Doyen.

De KNVB stelt als voorwaarde dat een speler zijn arbeidsovereenkomst met de club heeft en ook het salaris van de club ontvangt. "Spelers mogen niet op de loonlijst van een derde partij staan", laat de bond weten in een verklaring. "Daarnaast moet een club onafhankelijk zijn en blijven in het transferbeleid."

Doyen Sports is een maatschappij die een percentage van de transferrechten van een speler koopt bij een club. Het gevolg is dat de club niet meer volledig eigenaar is van de speler. Als de voetballer verkocht wordt, ontvangt Doyen een deel van de transfersom.

FC Twente-commissaris Aldo van der Laan zei dinsdag in een interview met NRC Handelsblad dat vier spelers van Twente van wie de rechten waren verkocht, van niets wisten. "Dat is ook niet relevant, want wij hebben een deal met Doyen en niet met de spelers", aldus Van der Laan. Onder de spelers bevindt zich naar verluidt Dusan Tadic.

Volgens Twente en Doyen is er niets aan de hand. "We hebben geen enkele invloed, op welke beslissing dan ook", liet Doyen aan de NOS weten. "We verplichten de club niet om spelers op te stellen of wel of niet te verkopen. De clubs zijn onafhankelijk in hun beslissingen. Zoals bij alle financieringen zijn er voorwaarden. Maar dat zijn in ons geval alleen financiële voorwaarden."