[Eredivisie] Preview speelronde 21

Komend weekend staat speelronde 21 op het programma in de Eredivisie. Zoals gebruikelijk blikken we ook deze week weer vooruit op één duel in het bijzonder. Deze week kozen we voor het altijd beladen duel tussen FC Utrecht en Ajax, dat zondag wordt gespeeld.

Dat het duel nogal beladen is komt vooral door de rivaliteit tussen beide supportersgroepen. Op papier zou het duel moeten eindigen in het voordeel van de Amsterdammers. Het verschil op de ranglijst van de Eredivisie is immers groot; de Amsterdammers staan sinds vorige week alleen eerste, terwijl Utrecht op de elfde plaats staat.

Daley Blind (l) en Johan Martensson in actie eerder dit seizoen (3-0 zege Ajax). (Foto: Pro Shots)

De Domstedelingen staan met 24 punten slechts vier punten boven de streep voor de playoffs en staan slechts vijf punten voor op hekkensluiter N.E.C. Nijmegen. De voortekenen voor aankomende zondag zijn ook niet al te best. Utrecht verloor zijn laatste vier duels, terwijl Ajax zijn laatste acht wedstrijden in de Eredivisie wist te winnen.

Desondanks is het geen gelopen zaak voor de landskampioen van de laatste drie seizoenen. Van de laatste vijf duels die voor de competitie in Utrecht werden gespeeld wist Ajax er slechts één te winnen. Het meest spectaculaire duel van de afgelopen jaren vond plaats in 2011, toen FC Utrecht met 6-4 wist te winnen. Ajax stond toen bij rust nog met 2-3 voor (twee goals Bulyikin), maar mede door twee goals van Asare boekte Utrecht een knappe zege.


Samenvatting Utrecht - Ajax 6-4 (Bron: YouTube)

Onderlinge resultaten sinds het seizoen 2000/2001:

FC Utrecht vs. Ajax
11 Winst 12
4 Gelijk 4
33 Gemaakte doelpunten 37

Buiten dit duel staan er nog acht wedstrijden op het programma. Zo kruizen de nummers vier (Feyenoord) en twee (Vitesse) elkaar vanavond al de degens. Verder gaat FC Groningen op zoek bij AZ en krijgt FC Twente bezoek van SC Cambuur. Zondag weten we of Ajax nog steeds aan de leiding gaat na deze speelronde en of het onderin nog steeds ontzettend dicht bij elkaar staat.

Welk programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
31 jan om 20.00 uur Feyenoord - Vitesse FOX Sports 1
31 jan om 20.30 uur Voetbal International RTL 7
1 feb om 18.45 uur sc Heerenveen - ADO Den Haag FOX Sports 1
1 feb om 19.45 uur Heracles Almelo - NAC Breda FOX Sports 3
1 feb om 19.45 uur PEC Zwolle - Roda JC Kerkrade FOX Sports 5
1 feb om 20.45 uur AZ - FC Groningen FOX Sports 1
2 feb om 12.30 uur FC Utrecht - Ajax FOX Sports 1
2 feb om 14.30 uur N.E.C. Nijmegen - Go Ahead Eagles FOX Sports 2
2 feb om 14.30 uur FC Twente - SC Cambuur FOX Sports 1
2 feb om 16.30 uur RKC Waalwijk - PSV FOX Sports 3
2 feb om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
2 feb om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1