Van Gaal: "Spuugzat om bondscoach te zijn"

Louis van Gaal heeft geen spijt van zijn keuze om te vertrekken als bondscoach van Oranje. "Ik ben het na twee jaar spuugzatom bondscoach te zijn."

"Nog twee jaar zou ik niet zien zitten, dan ga ik liever naar ons huis in Portugal. Dan mis ik die acht momenten dat ik met spelers kan werken, maar heb ik meer tijd voor anderen. Mijn naasten." De kans is groot dat het voor de bondscoach zijn laatste klus als trainer wordt. Van Gaal, die vorig jaar nog werd gelinkt aan Tottenham Hotspur, laat nu weten in principe met pensioen te gaan.

De 62-jarige oud-oefenmeester van onder andere Ajax en FC Barcelona vertelt daarnaast dat Oranje komende zomer in Brazilië met de punt naar achteren zal spelen op het middenveld. "Het beoogde basisteam is waarschijnlijk pas één week voor vertrek naar Brazilië compleet."

"Eén week! Dat heeft consequenties. Bijvoorbeeld dat we definitief met de 'punt naar achteren' zullen spelen op het WK. Dat heeft te maken met de komende tegenstanders, maar ik heb ook gewoonweg de tijd niet om het oude Ajax-systeem in te slijpen, 3-4-3 met een echte nummer 10. Dat lukt gewoon niet in een weekje. Daarvoor is die speelwijze veel te moeilijk, luistert de onderlinge afstemming té nauwkeurig.''

Volgens Van Gaal zijn nu tien spelers zeker van een plaats in de WK-selectie. "Als ze fit zijn. Dus dertien plekken zijn nog open. Dat is veel ja, dat vind ik zelf ook."