Van Basten: "Geen behoefte aan buitenland"

Marco van Basten verraste deze week sc Heerenveen door zijn vertrek bij de Friese club aan te kondigen. De trainer hoopt volgend seizoen in Nederland aan de slag te kunnen. Vanwege zijn glansrijke carrière als speler wordt de naam van Van Basten regelmatig aan grote buitenlandse clubs gelinkt.

Ook toen hij naar buiten bracht dat hij zijn aflopende contract in Heerenveen niet verlengt. "Maar ik heb nu geen behoefte aan het buitenland. En dat heeft vooral te maken met mijn gezinssituatie", zegt hij tegen AD Sportwereld.

Van Basten geeft aan dat het niet makkelijk was om de knoop door te hakken. "Mijn gevoel zei me duidelijk dat ik niet wilde verlengen. Daar zijn veel redenen voor. Ik heb geen behoefte om dat uit te leggen. Of Foppe de Haan en Riemer van der Velde een rol hebben gespeeld? Alles heeft een beetje een rol gespeeld."

"Wat voor mij helder was, was dat ik een goed gevoel moet hebben. En dat was niet zo. Het is overigens niet zo dat ik hier niet met plezier werk. Begin december is de club naar me toegekomen met de vraag of ik wilde verlengen. Vanaf toen ben ik gaan nadenken. Voor mij was dit ook nieuw."

Ondanks zijn aanstaande vertrek denkt Van Basten later positief te kunnen terugkijken op zijn periode in Heerenveen. "Ik heb meer ervaring opgedaan hier, heb het een en ander opgestoken. Als trainer van een club leer je dagelijks."