[Eredivisie] Uitslagen speelronde 21

Dit weekend stond alweer de eenentwintigste speelronde van de Eredivisie op het programma. Nummer één Ajax en nummer twee Vitesse verspeelden punten nadat ze beiden gelijkspeelden. Twente liep twee punten in op beide ploegen, én ze hebben een wedstrijd minder gespeeld.

Vitesse en Ajax verspelen punten, onderin Eredivisie blijft het spannend.

Op vrijdagavond werd de wedstrijd gespeeld tussen de nummer twee en vier van de ranglijst, Vitesse en Feyenoord. In de Kuip waren er in de eerste helft kansen voor Boëtius, Vilhena, Pröpper en Immers, maar deze gingen naast of over. Zes minuten voor rust was het Pellè die de bal er in kreeg: 1-0. Na de pauze ontsnapte Feyenoorder Martins Indi aan een rode kaart nadat hij op Ibarra ging staan. Even later was het Kashia die voor Vitesse de gelijkmaker maakte. In het resterende halfuur werden aan beide kanten kansen op een voorsprong gepareerd.

In het noorden des lands vond het duel tussen sc Heerenveen en ADO Den Haag plaats. In de eerste wedstrijd waar Lurling na twaalf jaar weer terugkeerde bij de thuisploeg werd er in de eerste helft amper grote kansen gecreeerd. Pas na de rust kwam Heerenveen los van ADO. Na een vrije trap liet doelman Coutinho de bal los, waarna Otigba kon profiteren. Tien minuten later kregen de Friezen een strafschop nadat er een overtreding werd gemaakt op Basacikoglu. Topscorer Finnbogason maakte zijn twintigste doelpunt van dit seizoen. In de slotfase was het invaller Van La Parra die de eindstand op 3-0 zette. Heerenveen loopt door de zege twee punten in op nummer vier Feyenoord, het gat is nu vier punten.

In Zwolle speelde PEC Zwolle tegen Roda JC. Na twintig minuten kwam de thuisploeg op voorsprong door een doelpunt van Thomas. Kansen van Karagounis en Fernandez werden respektievelijk gered en naast gekopt. Roda kreeg via Donald twee kansen, maar hij schoot twee keer naast. Na rust lukte het Donald wel om de bal in het doel te schieten. PEC kwam een kwartier later weer op voorsprong, nadat Thomas ten val werd gebracht. Fernandez benutte de door scheidsrechter Kuipers toegekende strafschop. In de slotfase zette Benson de eindstand op het bord: 3-1.

NAC Breda ging op bezoek bij Heracles Almelo, waar ze de afgelopen zes jaar niet wisten te winnen. Aan het eind van de eerste helft kwam NAC op voorsprong nadat doelman Pasveer in de fout ging en Buijs de bal binnen kon schieten. Na een uur spelen verdubbelde Poepon de voorsprong toen hij een voorzet van Seuntjens binnenkopte. Tien minuten later deed Heracles nog wel wat terug, maar het mocht niet baten. Kansen op een (verdiende) gelijkmaker werden niet benut, waardoor na 90 minuten 1-2 op het scorebord stond.

AZ en FC Groningen namen het tegen elkaar op in het AFAS Stadion in Alkmaar. Al na drie minuten kwam de thuisploeg op voorsprong door een doelpunt van Gudelj. Amper een kwartier later was het opnieuw Gudelj die weer scoorde. Groningen kwam er in de eerste helft amper meer aan te pas. Na rust was AZ minder op stoom, en kreeg Groningen meer kansen, onder andere via Kieftenbeld. De beste kansen waren voor de thuisploeg, maar de bal ging niet in het net.

In Utrecht ging Ajax op bezoek bij de plaatselijke FC. Vanaf het begin vielen beide ploegen aan en na 25 minuten kwam Ajax op voorsprong door een doelpunt van Blind. Binnen tien minuten stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte toen De Ridder gelijkmaakte. In het tweede gedeelte van de wedstrijd knalde De Ridder de bal op de lat en Schöne op de paal. In de slotfase drong Utrecht verder aan en ging op zoek naar een treffer, maar die bleef uit.

Dankzij het gelijkspel van Ajax en Vitesse kon naaste concurrent FC Twente inlopen als ze zouden winnen van SC Cambuur. De ploeg begon dan ook sterk, maar het spel zakte snel weg en Cambuur rook hun kans. Bengtsson trok aan de arm van Ogbeche, waarna Leeuwin de penalty benutte. De Tukkers schakelden een aantal tandjes bij en kregen daarna een aantal kansen. Pas na rust werden deze benut. Castaignos maakte de gelijkmaker, zes minuten later zette Eghan de ploeg op 2-1 en tien minuten voor tijd besliste Bengtsson de wedstrijd door de 3-1 binnen te koppen. Twente staat nu twee punten achter Vitesse, maar ze hebben een wedstrijd minder gespeeld.

Hekkensluiter N.E.C. Nijmegen nam thuis op tegen Go Ahead Eagles. Al na vijf minuten kwam de ploeg op voorsprong nadat Higdon de bal achter de derde keeper van Go Ahead kopte. In het vervolg van de eerste helft kregen de Deventenaren iets meer kansen, maar Kolder schoot naast en Falkenburgs kopbal werd getopt. Na rust kwamen de bezoekers op gelijke hoogte na een forse uithaal van Türüç. Het vervolg van de wedstrijd leverde geen nieuwe treffers op, waardoor N.E.C. de laatste plaats overlaat aan ADO Den Haag.

De laatste wedstrijd van het weekend was het treffen tussen PSV en RKC Waalwijk. In de eerste helft kreeg vooral PSV een aantal kansen, maar stuk voor stuk werden de kansen gemist. Ook RKC kreeg via Schet en Sno de mogelijkheid om op voorsprong te komen. Na rust was het RKC dat op voorsprong kwam. Sno schoot de bal binnen op door de bal tussen de benen van doelman Zoet te spelen. Het vervolg van het duel leverde aan beide kanten kansen op, maar de bal ging er nog niet in. In de slotseconden maakte Sno zijn tweede van de middag: eindstand 2-0.

Hemlein (l), Haitz (r) en doelpuntenmaker Higdon (m) juichen na de 1-0. (Foto: Pro Shots)