[WK] Stybar wereldkampioen na enerverend gevecht met Nys

Zdenek Stybar is in Hoogerheide voor de derde keer in zijn carrière wereldkampioen veldrijden geworden. De Tsjech versloeg de Belg Sven Nys na een enerverend gevecht en pakte na 2010 en 2011 dus zijn derde titel. Het brons was voor Nys' landgenoot Kevin Pauwels.

Al vroeg in de koers kwam er een viertal voorop. Stybar, de Fransman Francis Mourey, de Belgische titelverdediger Sven Nys en thuisrijder Lars van der Haar namen binnen twee ronden een voorsprong. Van de Haar moest al wel een aantal keer een gaatje laten, mede door een val bij een fietswissel.

Een groep met veel Belgen bleef op vijftien seconden van de koplopers, waar Mourey na bijna half koers we een gat moest laten. Ook Van der Haar moest de twee tweevoudige wereldkampioenen iets laten gaan en kreeg niet veel later Kevin Pauwels in zijn wiel. Vooraan bleven Stybar en Nys het tempo hoog houden, waardoor hun voorsprong steeg naar een halve minuut. Hierbij werden ze wel geholpen door een aanrijding tussen Pauwels en Van der Haar.

Nys probeerde Stybar meermaals te lossen, maar dit was hem na driekwart koers niet gelukt. Van de achtervolgers hoefden ze niks meer te verwachten. Pauwels had inmiddels afstand genomen van Van der Haar en ook Klaas Vantornhout was de Nederlander voorbij. Vooraan bleven ze niet gevrijwaard van pech. Zowel Stybar als Nys gingen in de een na laatste ronde, maar bij het ingaan van de slotronde zaten ze gewoon in elkaars wiel.

Het was de Tsjech die in de slotronde de eerste aanval plaatste en kreeg een klein gaatje op Nys. Een foutje van Belg gaf Stybar een grotere voorsprong en leek op weg te gaan naar zijn derde wereldtitel. Nys probeerde het gat nog te dichten, maar hij maakte teveel foutjes en werd op tien seconden tweede na de wereldkampioen Stybar. Kevin Pauwels werd op veertig seconden derde, terwijl Van der Haar als beste Nederlander op de zesde plaats eindigde.