Vertrekbesluit Feyenoord viel Koeman zwaar

Ronald Koeman neemt aan het eind van het seizoen met pijn in het hart afscheid van Feyenoord. "Het was een moeilijke beslissing waar ik lang over na heb gedacht", zei de trainer maandag op een persconferentie in de Kuip. "Maar ik denk dat het goed is voor de club als er iemand anders voor de groep komt te staan."

Vorige week dinsdag kreeg Koeman van technisch directeur Martin van Geel de vraag of hij nog voldoende uitdaging zag en de drive had om er nog een jaartje aan vast te knopen. "En het antwoord was nee", zei de 50-jarige Koeman. "Ik kende te veel twijfels. En als je twijfelt moet je het niet doen, heb ik altijd geleerd."

Met geld heeft zijn beslissing om te vertrekken niets te maken, aldus Koeman. "Er is niet onderhandeld met Van Geel. Mijn keuze stond vast. We hebben een glas wijn gedronken en wat bijgekletst." Het liefst wilde de trainer zijn keuze direct naar buiten brengen. "Maar de club vroeg me te wachten tot na de wedstrijd tegen Vitesse."

Op de vraag waar zijn toekomst ligt, kan Koeman nog geen antwoord geven. "Er speelt op dit moment niets anders", verzekerde de trainer, die sinds juli 2011 trainer is van Feyenoord en de club naar een tweede en derde plaats in de Eredivisie loodste. De functie van bondscoach zag hij onlangs aan zijn neus voorbijgaan.

Van Geel had Koeman graag voor Feyenoord behouden. "Ik vind het heel jammer", zei de technisch directeur. "Maar hij twijfelde, het is een gevoelskwestie." Van Geel zegt veel respect voor Koeman te hebben. "Als je ziet waar de club stond toen hij arriveerde en wat er sindsdien is gebeurd. Hij is met afstand de belangrijkste man geweest in dat proces."

Over de opvolging van Koeman houdt Van Geel voorlopig zijn kaken op elkaar. "Dit is niet het moment om daarover te gaan speculeren."