Advocaat overweegt terugkeer naar Rusland

Dick Advocaat vierde zijn hoogtijdagen als trainer in Rusland. De kleine generaal heeft een terugkeer naar Rusland nog niet uit zijn hoofd gezet. Advocaat houdt het Russische voetbal nog altijd met bovengemiddelde belangstelling in de gaten.

"Afgelopen weekend heb ik via een livestream de vriendschappelijke wedstrijd tussen Zenit en CSKA Moskou bekeken", zo vertelde hij De Telegraaf. "Man, dan kriebelt het echt wel weer…"

Tussen 2006 en 2009 stapelde de huidige trainer van AZ succes op succes in dienst van Zenit Sint-Petersburg. Zo ging de landstitel voor het eerst sinds lange tijd naar een club buiten Moskou, en won hij verder de Russische Super Cup, de UEFA Cup en de Europese Super Cup.

Onder meer die goede prestaties leverden hem het bondscoachschap van Rusland op. Advocaat bewaart goede herinneringen aan zijn verblijf in het grootste land van Europa. Een terugkeer behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden.

Advocaat kampt met een luxeprobleem. Hij zou graag nog eens in Rusland werkzaam zijn, maar ook zijn huidige werk bij AZ doet hij met veel plezier. "Het werk hier is leuk", benadrukt hij. "Het contact met de directie is goed en je bent constant aan het kijken hoe en waar je het elftal kunt verbeteren en versterken. Daarom is AZ ook bezig geweest met Guus Hupperts en Hakim Ziyech."

"Bij een grote club in Rusland is dat totaal anders. Daar draai je bovenin mee en moet je presteren met topspelers. Een heel ander werkklimaat dan in Alkmaar dus, maar allebei leuk. Ik zal moeten gaan kiezen wat ik wil, maar daar ben ik nog niet uit."

Het huidige contract dat Advocaat aan AZ bindt loopt na afloop van dit seizoen ten einde. Beide partijen hebben reeds aan tafel gezeten met als insteek om de samenwerking te verlengen. Verder dan 'een goed gesprek' kwam het tot dusver evenwel niet.