Elfstedenwinnaar Angenent stapt uit schaatssport

Henk Angenent heeft het marathonschaatsen vaarwel gezegd. De winnaar van de laatste Elfstedentocht in 1997 is gestopt als ploegleider. "Ik ben opgelucht en teleurgesteld", laat hij zaterdag weten in De Telegraaf. "Opgelucht omdat ik stop, teleurgesteld omdat mijn sport in een neerwaartse spiraal is terechtgekomen."

Angenent hekelt het beleid van de KNSB. "Er is geen visie en geen beleid. De tweehonderd kilometer van Finland is al vier jaar van de kalender. Deze wedstrijd is de eyecatcher van onze sport. Vorige week ging de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee vanwege extreme sneeuwval niet door. De KNSB had met plan B moeten komen door in Zweden volgende week tweehonderd in plaats van 150 kilometer te rijden."

Tot zijn ontsteltenis zag de 46-jarige Angenent echter dat de KNSB geen maatregelen nam. "Het wedstrijdprogramma wordt steeds korter, ploegen blijven zomaar weg. Bij elkaar opgeteld, valt het marathonschaatsen niet meer te verkopen. Nog even en iedereen rijdt weer voor een rookworst of een kaas."