Kramer: "Mijn beste race ooit"

Sven Kramer was vandaag oppermachtig op de vijf kilometer en werd daardoor olympisch kampioen. De Fries was zelf ook zeer tevreden met zijn race. "Dit zat de hele week al zo in mijn hoofd. Na de eerste dagen wist ik dat 6.10 de winnende tijd moest worden. Voor mijn gevoel heb ik nergens iets laten liggen. Mijn beste race ooit ja."

Jorrit Bergsma kwam direct na Kramer in actie en was van plan die tijd aan te vallen: "Ik begon met rondjes 28. Te snel, eigenlijk wel ja. Maar het ging zo lekker", aldus Bergsma. "Ik probeerde later nog wel te versnellen, maar ging juist trager. Daarna heb ik geprobeerd te redden wat er te redden viel."

Het zilver ging uiteindelijk naar Jan Blokhuijsen, na een mooi gevecht met de Belg Bart Swings. "Een ideale race was het niet", aldus Blokhuijsen, "maar dat is ook de spanning van de Spelen. Ik zag Jorrit kapot gaan en probeerde daar wel een beetje rekening mee te houden. Maar toen Swings opeens onderdoor kwam, wist ik dat het toch een man-tegen-man gevecht zou worden. Ik ben heel blij met zilver."