American footballer blijkt homo

De Amerikaanse American footballer Michael Sam heeft zondag bekendgemaakt homoseksueel te zijn. Dat deed de speler van de University of Missouri in interviews met de sportzender ESPN, de krant New York Times en homosportwebsite Outsports. "Ik ben een openlijke, trotse homoman." Sam doet in mei mee aan de draft en kan de eerste openlijke homoseksuele sporter in de NFL worden.

In de vier grote sportcompetities in de Verenigde Staten, de NBA, de NFL, de Major League en de NHL, zijn geen openlijk homoseksuele sporters actief. Basketballer Jason Gay maakte vorig seizoen wel bekend homoseksueel te zijn, maar de routinier zat toen al zonder club. In de Major League Soccer is Robbie Rogers de enige homovoetballer.

Sam werd afgelopen seizoen verkozen tot beste verdediger van de South Eastern Conference, een van de sterkste universiteitscompetities. Ook maakte de defensive end deel uit van het All-American team van beste universiteitsspelers in het land. In augustus kwam hij uit de kast tegenover zijn ploeggenoten en coaches in Missouri.

"Ik snap hoe belangrijk dit is", verklaarde Sam tegenover ESPN. "Niemand heeft dit ooit gedaan en het is een behoorlijk nerveus proces, maar ik weet wat ik wil zijn. Ik wil football spelen in de NFL."

Sam, die wordt gezien als een speler die in de derde tot vijfde ronde van de draft wordt gekozen door een NFL-team, besloot uit de kast te komen omdat hij merkte dat veel spelers het al wisten. "Ik wist niet hoeveel mensen het wisten en was bang dat iemand het zou lekken. Ik wil mijn eigen waarheid in handen nemen. Niemand anders zou mijn verhaal moeten vertellen."

De NFL gaf zondagavond een verklaring uit waarin Sam wordt gesteund. "We bewonderen Michael Sams eerlijkheid en moed", liet NFL-bobo Greg Aiello weten. "Michael is een American footballspeler. Iedereen met talent en doorzettingsvermogen kan slagen in de NFL. We kijken er naar uit om Michael Sam in 2014 te verwelkomen en steunen."