Rutten: "Dat hadden PSV en ik niet moeten doen"

In bijna drie seizoen tijd slaagde Fred Rutten er niet in om PSV de felbegeerde landstitel te bezorgen. De manier waarop hij afscheid nam van de club steekt hem het meest. In zijn derde seizoen aan het roer bij de Eindhovenaren waren de prestaties ondermaats.

Na een dramatische week, met nederlagen tegen achtereenvolgens FC Twente, Valencia en NAC Breda viel het doek voor de 51-jarige Wijchenaar. In retrospect denkt Rutten dat beide partijen eerder uit elkaar hadden moeten gaan. "Als je heel reëel bent, hadden beide partijen na twee jaar moeten zeggen: 'Het is mooi geweest'", zo tekent Voetbal International op uit de mond van de momenteel werkloze trainer.

In zijn laatste seizoen bij PSV raakte Rutten de grip steeds meer kwijt. "Dat laatste jaar hadden PSV en ik nooit moeten doen. Het gewenste resultaat, waar supporters en sponsors naar verlangen, was er niet gekomen. We waren geen kampioen geworden."

"Ik vond het terecht dat de club besloot om het contract te ontbinden", laat hij weten. "Als ik de manager van PSV was geweest, had ik na drie enorme tikken binnen een week hetzelfde gedaan bij een trainer die er al bijna drie jaar zit."

Zijn afscheid verdient volgens Rutten evenwel niet de schoonheidsprijs. "Wat ik PSV wel verwijt, is dat ze mij op een zeer amateuristisch wijze hebben ontslagen. Als je een werknemer hebt, die acht jaar bij de club heeft gezeten, zeer loyaal is geweest en zich altijd heeft ingezet, dan moet je daar op een nette manier mee omgaan."