Coach Deens succesteam 1992 overleden

Oud-bondscoach van Denemarken Richard Møller Nielsen is overleden. Dat melden Deense media donderdag. De trainer zorgde voor een sensatie door het EK in 1992 te winnen. In de halve finale van dat toernooi schakelden de Denen titelverdediger Nederland uit. Nielsen stierf na een lang ziekbed op 76-jarige leeftijd.

Denemarken plaatste zich in 1992 niet voor de eindronde van het EK voetbal in Zweden. Het door oorlog geteisterde Joegoslavië trok zich echter terug, waardoor de Denen alsnog deelnamen. Na een gelijkspel tegen Engeland, een nederlaag tegen Zweden en een overwinning op Frankrijk in de groepsfase bereikten de Denen de halve finale. Daarin werd na strafschoppen afgerekend met Nederland. In de finale werd Duitsland met 2-0 verslagen.

Drie jaar na de Europese titel pakte Denemarken onder leiding van Nielsen ook nog de Confederations Cup. Hij was verder onder meer coach van de nationale bonden van Finland en Israël en de Deense clubs Odense BK en Esbjerg fB. Onlangs besliste de Deense voetbalbond dat Nielsen wordt opgenomen in de Hall of Fame.