De Boer laat De Jong voorlopig in de spits staan

Siem de Jong blijft de komende tijd als centrumspits fungeren bij Ajax. Dat zei trainer Frank de Boer vrijdag op de persconferentie in aanloop naar het thuisduel van zondag tegen sc Heerenveen. "En ik ben blij dat ik iemand als Kolbeinn achter de hand heb", zei hij over Kolbeinn Sigthórsson. De IJslander moet voorlopig genoegen nemen met een plek op de bank.

Sigthórsson startte het seizoen als eerste keus, maar wist niet altijd indruk te maken. Door de doorbraak van Davy Klaassen is er op het Amsterdamse middenveld geen plek meer voor aanvoerder De Jong, die onder meer daarom de aanval mag aanvoeren.

Ajax is weliswaar koploper, maar speelt sinds de winterstop niet naar behoren. Desondanks gaat De Boer niet veel aan zijn team veranderen. "Ik heb vertrouwen in de spelers. Ik zie het nut niet om mijn elftal om te gaan gooien."

De strijd op de linkerflank tussen Viktor Fischer en Bojan Krkic is wat betreft De Boer nog niet gestreden. "Het verschil tussen Fischer en Bojan is klein. Voor wie ik kies kan per week verschillen." Tegen Heerenveen kan de coach weer beschikken over Jasper Cillessen. De doelman stond vanwege een kneuzing in de borstkas twee duels aan de kant.

De Boer ziet Heerenveen, de nummer vijf van de competitie, als een serieuze uitdager. "Heerenveen zit goed in elkaar. We weten waar hun kwaliteit zit, daar zijn we op voorbereid", zei hij over de ploeg van Marco van Basten. In augustus eindigde het duel in Friesland in 3-3.