Pauze bij WK-duels vanwege hitte

Bij een aantal WK-wedstrijden wordt komende zomer mogelijk om het half uur gepauzeerd vanwege de warmte. De FIFA maakte dat zaterdag bekend. Het gaat in totaal om zeven wedstrijden die rond het middaguur gespeeld worden in Natal, Recife, Salvador en Fortaleza.

Er zijn geen pouleduels van het Nederlands elftal bij, maar eventueel wel die in de tweede ronde in Fortaleza. "Het is een medische kwestie. We gaan dit voor ieder duel apart beslissen", zei medisch directeur Jiti Dvorak van de FIFA volgens Goal.

Pas op de dag van de wedstrijd zelf wordt bekeken of een drinkpauze om het half uur noodzakelijk is. "Onze medische autoriteiten evalueren de duels van de dag, om vervolgens een beslissing te nemen en die naar buiten te brengen", aldus Dvorak.

Bij de zeven WK-duels waar het om gaat zijn er ook twee van Italië en Duitsland bij. De Italianen spelen hun tweede poulewedstrijd in Recife tegen Costa Rica en de derde in Natal tegen Uruguay. Bij de Duitsers gaat het om de wedstrijden tegen Portugal (Salvador) en de Verenigde Staten (Recife).

Het Nederlands elftal krijgt alleen met de pauzes te maken als het zich als poulewinnaar plaatst voor de volgende ronde. In dat geval speelt Oranje namelijk op 29 juni om 13.00 uur in Fortaleza tegen de nummer twee van poule A.