Van Basten: "Ajax was gewoon goed"

Marco van Basten zag sc Heerenveen zondagavond met 3-0 onderuit gaan bij Ajax. De coach van de Friezen was realistisch na afloop. Binnen achttien minuten zat Ajax op rozen. Lasse Schöne schoot twee strafschoppen binnen.

De Deen maakte in de tweede helft ook de derde goal voor de Amsterdammers, die dankzij de ruime overwinning de koppositie in de Eredivisie verstevigden. Van Basten had niet het idee dat er meer in had gezeten voor Heerenveen. "Ajax was gewoon goed. We kwamen snel met 2-0 achter door twee strafschoppen en daarna speelde Ajax erg gecontroleerd", aldus de voormalig trainer en speler van Ajax tegen FOX Sports.

"In de tweede helft hebben we nog in een periode wat tegengestribbeld, maar we zijn niet in staat geweest echt gevaarlijk te worden. We hebben terecht met 3-0 verloren", zei Van Basten, die zijn spelers vier gele kaarten zag pakken in de Amsterdam ArenA.

Marten de Roon, Hakim Ziyech en Joey van den Berg stonden op scherp tegen Ajax en missen het volgende duel met NAC Breda vanwege een schorsing. "Daar zijn we niet gelukkig mee. We hebben een aantal keer te maken gehad met vijf geblesseerde verdedigers en dit keer zijn het drie middenvelders. Daardoor komen we telkens tot een andere oplossing van de puzzel, maar we hebben de hele week de tijd", aldus Van Basten.

De voormalig bondscoach van Oranje liet onlangs weten komende zomer te gaan vertrekken bij Heerenveen. Over zijn toekomst kan Van Basten nog niet veel zeggen. "Ik heb daar nog geen ideeën over. Het is ook niet makkelijk. Voorlopig focus ik me op Heerenveen en daarna zien we het wel. Ik wil in elk geval in Nederland blijven", besluit Van Basten.