KNVB verwerpt kritiek Advocaat op speelschema

De KNVB kan zich niet vinden in de kritiek van AZ-trainer Dick Advocaat op het speelschema rond de nucleaire top. Advocaat is niet blij dat de Alkmaarders op 23 maart tegen PEC Zwolle spelen, terwijl de wedstrijd van Ajax is verplaatst. AZ en Ajax treffen elkaar een paar dagen later in de halve finale van de KNVB-beker.

Door de nucleaire top in Den Haag op 24 en 25 maart zijn er niet voor alle voetbalwedstrijden voldoende agenten beschikbaar. Onder anderen RKC Waalwijk - Ajax kan niet doorgaan, waardoor de Amsterdammers in aanloop naar de bekerconfrontatie van 27 maart ruim een week rust hebben. AZ heeft drie dagen vrij.

"Een belachelijke oplossing", oordeelde Advocaat afgelopen weekeinde. "Als de KNVB Ajax dat weekend ervoor uit de competitie haalt, moet dat bij ons ook gebeuren."

De bond benadrukt maandag dat de duels niet vrijwillig uit de competitie zijn gehaald. De KNVB zal niet meer wedstrijden dan noodzakelijk verplaatsen. "Het alternatief is vooralsnog namelijk bijzonder supportersonvriendelijk: woensdagmiddag 2 april of donderdagmiddag 3 april 15.45 uur", meldt de KNVB in een verklaring. "Dat is geen tijdstip waarop de KNVB graag wedstrijden inplant en de bond verwacht dat Advocaat en AZ dat voor hun eigen fans ook niet willen."

Drie dagen vrij is bovendien meer dan voldoende, stelt de KNVB. "AZ is mede door deelname aan Europese toernooien en de KNVB-beker al jaren gewend om meerdere wedstrijden per week te spelen." Volgens de richtlijnen die zijn afgesproken met de clubs zijn twee etmalen rust zelfs al voldoende.

De KNVB sluit overigens niet uit dat toch alle eredivisieduels in het weekeinde van 21 maart gespeeld kunnen worden. "Onlangs stuurde burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk bijvoorbeeld een brief aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie om toch politie ter beschikking te stellen."