Oranje bij EK-kwalificatie wél groepshoofd

Waar Oranje bij de WK-loting in pot 2 belandde en landen als België en Zwitserland in pot 1, zijn de rollen bij de loting voor het kwalificatietoernooi van het EK 2016 omgedraaid. Nederland is ingedeeld in pot 1, zo meldt De Telegraaf.

Daardoor ontloopt de ploeg Spanje, Duitsland, Italië, Engeland, Portugal, Griekenland, Rusland en Bosnië-Herzegovina, die ook in de hoogstgeklasseerde groep zijn ingedeeld. België en Zwitserland, bij de WK-loting nog ingedeeld in de hoogste pot, zakken naar pot 2. Anders dan bij het WK, waar de FIFA wereldranglijst de groepsindeling bepaalde, kijkt de UEFA bij de EK-kwalificatie naar de resultaten van de laatste drie grote toernooien.

Opvallende wijziging in de opzet van het kwalificatietoernooi. Ook het gastland, Frankrijk, wordt ingedeeld in de groepen. Michel Platini liet onlangs al weten dat zijn geboorteland zal deelnemen aan de kwalificatiecampagne, om te kunnen oefenen op respectabel niveau. De uitslagen van de duels met Frankrijk tellen niet mee voor de kwalificatie, omdat Les Blues als gastland automatisch gekwalificeerd zijn.

Een andere aanpassing is de 'Week van het Voetbal'. De voorbije edities van het WK werden kwalificatiewedstrijden op dinsdagen en vrijdagen afgewerkt. Richting het EK 2016 worden de duels verspreid van donderdag tot en met dinsdag. Op die manier kunnen fans meer verschillende wedstrijden zien.