[Eredivisie] Uitslagen speelronde 25

Dit weekend stond de 25e speelronde op het programma. PSV won voor de vierde keer op rij, FC Utrecht kon voor het eerst sinds december drie punten bijschrijven en de topper tussen FC Twente en Feyenoord werd in de laatste slotseconden beslist.

Vrijdagavond werd een duel onderin de Eredivisie gespeeld. ADO Den Haag kreeg bezoek uit Deventer, want Go Ahead Eagles kwam langs. ADO wilde ze niet met drie punten laten gaan, want na twaalf minuten stond de ploeg op een 2-0 voorsprong. Eerst lukte het Van Duinen om te scoren en even later kopte Bakker een vrije trap binnen. Go Ahead was nog niet verslagen, want tien minuten later kwam de ploeg via de doelman en Zuiverloon op 2-1. Ook na rust was ADO de betere ploeg, want na zeven minuten leidde tot de beslissende 3-1. De ploeg uit Deventer kwam nog wel terug tot 3-2, maar een gelijkmaker werd niet meer gemaakt.

In Heerenveen speelde de plaatselijke sc tegen NAC Breda. In het begin was NAC gevaarlijk toen Tighadouini vrij voor het doel stond en faalde. Drie minuten voor rust viel de lichtinstallatie uit waardoor besloten werd om eerder de kleedkamer in te gaan. Toen de lichten weer werkten was het beste uit het spel van beide ploegen. NAC en Heerenveen misten allebei kansen, waardoor er niet gescoord werd.

Dit weekend werd er nog een duel uit de onderste regionen gespeeld. Roda JC reisde vanuit Kerkrade helemaal af naar Leeuwarden, waar het duel met SC Cambuur wachtte. Roda kreeg de eerste kans van het duel, maar Donald slaagde er niet in om een goal te maken. Vervolgens was het aan Cambuur. Onder andere Lukoki, Barto en Bakker kregen kansen die niet benut werden. In de slotfase van het duel kreeg Luijckx zijn tweede gele kaart gepresenteerd. Amper twee minuten later moest ook Ramos er vanaf door een tweede gele kaart, waardoor Roda met negen man verder moest. Cambuur profiteerde van deze situatie en Van Moorsel scoorde in de extra tijd.

Op zaterdagavond stond weer een Overijsselse derby op het programma, dit keer tussen PEC Zwolle en Heracles Almelo. In een aantrekkelijke wedstrijd kwam Heracles vijf minuten voor rust op voorsprong door een kopbal van Veldmate na een hoekschop. In de tweede helft was PEC de betere ploeg en werden er kansen op de gelijkmaker gemist. Doelman Pasveer hield tot aan de slotfase zijn doel schoon, tot de blessuretijd. Narsingh maakte de gelijkmaker, waardoor de eindstand op 1-1 staat.

In Nijmegen stond het treffen tussen PSV en N.E.C. Nijmegen op het programma. In de eerste helft kregen Foor (N.E.C.), Locadia en Depay (PSV) kansen, maar het doel werd niet getroffen. Na rust kreeg N.E.C. nog meer kansen. PSV loerde op de counter en dat leidde na een uur spelen tot de 0-1 van Ruiz. Tien minuten voor tijd verdubbelde PSV via Depay de score, waardoor de Eindhovenaren voor de vierde keer op rij wisten te winnen.

FC Utrecht en FC Groningen namen het tegen elkaar op. De eerste helft was matig en leverde twee kansjes voor Groningen op. Vlak na rust kreeg Utrecht een penalty, maar De Ridder schoot op de lat. Even later schoot ook Toornstra op de lat, maar toen vanuit een vrije trap. In de slotfase lukte het Martensson wel om de bal in het doel te krijgen. Dit betekende de eerste zege voor Utrecht sinds 6 december.

Ajax kreeg tegen AZ de kans om de nasmaak van de nederlaag tegen Red Bull Salzburg weg te spelen. Dit lukte al snel, want na vier minuten kwam de ploeg op 1-0 via De Jong. Na rust kwam Ajax via Duarte op 2-0. Invaller en tevens debutant Kishna scoorde de 3-0. Hij is de vijfde Ajacied die scoort in debuutwedstrijd. AZ geloofde er niet meer in en met nog een kwartier te spelen zette Duarte de eindstand op 4-0.

Voormalig koploper Vitesse kreeg bezoek van RKC Waalwijk. Na een goede start in de competitie is de ploeg ondertussen afgezakt naar de vierde plaats. In de openingsfase kwam RKC echter op voorsprong door Anderson die doelman Velthuizen passeerde. Vitesse was in het vervolg de baas, maar wist pas na rust te scoren. Binnen twee minuten werd de achterstand omgebogen in een 2-1 voorsprong. RKC was gezien en een kwartier later werd het zelfs 3-1. Hierdoor heeft Vitesse zijn eerste zege in zes duels geboekt.

De laatste wedstrijd was de topper tussen FC Twente en Feyenoord, de nummers twee en drie uit de Eredivisie. Na zes minuten kreeg Twente via Promes de eerste kans, maar hij schoot van dichtbij naast. Even later was het Pellè die de 0-1 uit de draai maakte. Tien minuten na rust verdubbelde Boëtius de stand. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoof de speler de bal in het doel. Bijna een kwartier later kwam Twente via Castaignos terug. In de slotseconden werd ook nog de gelijkmaker door Martina gemaakt, waardoor Feyenoord een plekje zakt op de ranglijst.

Martensson van Utrecht scoort de belangrijke 1-0. (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)