Contra-expertise wielrenner Breyne ook positief

Wielrenner Jonathan Breyne is ook in de contra-expertise schuldig bevonden aan het gebruik van clenbuterol. Dat meldde de Belgische krant Het Nieuwsblad dinsdag. De 23-jarige renner werd begin november tijdens de Ronde van Taihu Lake in China betrapt op het verboden middel. Zelf houdt Breyne vol onschuldig te zijn.

Er werd 0,000000005 gram clenbuterol per milliliter urine gevonden, zo zegt de renner zelf tegen de Belgische krant. "Enerzijds ben ik ongelukkig, anderzijds opgelucht dat ik eindelijk de uitslag ken van de tegenexpertise. Ik hoop dat het proces bij de disciplinaire commissie (het Vlaams dopingtribunaal) snel begint en dat mijn advocaat de rechters kan overtuigen van mijn onschuld."

Breyne is voorlopig geschorst door de internationale wielerunie UCI. De Belgische wielerbond beslist nu verder over het lot van de Vlaming die vorig jaar uitkwam voor Crelan-Euphony, maar nu bij To Win-Josan onder contract staat. Volgens de renner is de positieve test te wijten aan besmet vlees. Eerder werd onder meer Alberto Contador geschorst vanwege clenbuterol in het lichaam.

Een aantal dagen na zijn eerste positieve test, kwam Breyne nogmaals in het nieuws toen hij zelfmoord had geprobeerd te plegen. De renner had een grote hoeveelheid pillen geslikt, maar werd op tijd gevonden. Zijn maag werd leeggepompt en Breyne mocht al vrij snel het ziekenhuis verlaten.