[CL] Uitslag Zenit St. Petersburg - Borussia Dortmund

Borussia Dortmund heeft zonder al te veel moeite gewonnen op bezoek bij Zenit Sint Petersburg. Dankzij vier uitdoelpunten lijkt de return een formaliteit. Zenit Sint Petersburg werkte voor het laatst een officieel duel af op 6 december vorig jaar. Daarna werd de Russische competitie stilgelegd en ging de ploeg van Luciano Spalletti op trainingskamp in Qatar en Turkije. Dinsdagavond stond Zenit pas weer voor het eerst op het veld voor een officieel duel en had het helemaal niets in te brengen tegen een veel te sterk Borussia Dortmund.

Al na vier minuten was het raak voor de bezoekers. Marco Reus zette goed door en drong de zestien binnen. Hij werd uiteindelijk gestuit door de verdedigers van Zenit, maar de bal bleef liggen en Henrikh Mkhitaryan kon eenvoudig scoren. De thuisploeg was nog niet van de schrik bekomen of de 0-2 lag er al in. Een minuut na de openingstreffer tekende Reus voor de 0-2. Het enige geluk dat Zenit had was dat het daarna nog ruim de tijd had om wat terug te doen. Maar naarmate de tijd verstreek bleek dat de thuisploeg geen moment aanspraak maakte op een goed resultaat.

Borussia Dortmund troefde Zenit op alle fronten af. Het was duidelijk zichtbaar dat de Russische competitie al maanden stil lag en het ontbrak bij de ploeg van Spalletti dan ook aan wedsrijdritme. Alle duels werden gewonnen door spelers van Borussia en alle kansen waren voor de bezoekers. Slechts één keer in de eerste 45 minuten moest doelman Roman Weidenfeller in actie komen. Een poging van Hulk vanaf een meter of 25 kon hij simpel oprapen.

In de tweede helft toonde Zenit iets meer lef en speelde het wat meer vooruit. De gemaakte aansluitingstreffer was niet verdiend, maar daar maalde niemand bij de thuisploeg om. Tien minuten na rust kreeg aanvaller Rondon de bal in buitenspelpositie mee en mocht gewoon door. Hij raakte de paal waarna Oleg Shatov vanuit de rebound raak schoot.

Voor even dacht Zenit terug in de wedtrijd te komen, heel even. Want in de eerstvolgende aanval van Dortmund schoot Lewandowski raak. De Poolse spits bracht de marge op twee en deed dat tien minuten later opnieuw. Want Zenit leek wederom terug in de wedstrijd te komen nadat Hulk een strafschop had benut. Vlak na de aftrap was Lewandowski weer trefzeker en scoorde de 2-4.

Met nog een kwartier op de klok zaten de spelers van Zenit er doorheen. Niet alleen het ontbreken van wedstrijdritme deed de thuisploeg dinsdagavond de das om. De complimenten mogen ook gegeven worden aan Borussia Dortmund, dat ijzersterk speelde en dodelijk was in de afronding. Mede door twee doelpunten van Lewandowski lijkt de return slechts een formaliteit.