[CL] Uitslagen achtste finales heenwedstrijden 26/02/2014

Real Madrid kan zich opmaken voor de kwartfinales van de Champions League. In Gelsenkirchen waren de Madrilenen superieur tegen Schalke 04. Het werd 1-6. Klaas-Jan Huntelaar maakte de enige treffer namens Schalke.

Na een wat rommelige openingsfase was de eerste grote kans voor Real meteen succesvol. Gareth Bale had een fraaie individuele actie in huis, waarna hij de combinatie aanging met Cristiano Ronaldo. Het hakballetje van de Portugees kwam via een verdediger echter niet bij Bale, maar bij Karim Benzema terecht. De Fransman rondde zeer beheerst af: 0-1.

Schalke leek echter niet onder de indruk, want nog geen minuut later had Julian Draxler de gelijkmaker op zijn schoen. Een voorzet van oud-PSV'er Jefferson Farfan werd volledig gemist door de Madrileense defensie. Draxler kwam daardoor van dichtbij oog-in-oog met Iker Casilles te staan, die met een fantastische redding een doelpunt voorkwam.

Real Madrid was door die megakans wakker geschud, want de Duitsers werden voor rust nauwelijks nog gevaarlijk. De Koninklijke kon naar hartenlust aanvallen en kansen creëren. Ook bij de tweede kans was het raak. Gareth Bale profiteerde van dom balverlies in de Schalke-defensie. De Welshman punterde de bal via de binnenkant van de paal in het doel.

Dat er na drie kwartier slechts 0-2 op het scorebord stond, was een klein wonder. Real was met onder meer Ronaldo en Benzema dichtbij een nog grotere voorsprong. De Gouden Bal-winnaar raakte de binnenkant van de paal, terwijl Benzema van dichtbij een voorzet van Marcelo over schoot.

De monsterscore die Real voor rust al had kunnen bereiken, kwam na de pauze alsnog tot stand. Eerst knalde Ronaldo de bal vanaf de linkerkant van het strafschopgebied hard in de verre hoek en vijf minuten later maakte Benzema zijn tweede van de avond. Na een mooie combinatie met Ronaldo kon de aanvaller Fahrmann omspelen en de bal in het lege doel schuiven: 0-4.

Het thuispubliek in de Veltins Arena werd daarmee volledig tot stilte gebracht, want Schalke had ook in de tweede helft niets in te brengen tegen het Madrileense geweld. Huntelaar kwam amper in het stuk voor, terwijl Kevin Prince-Boateng al binnen het uur werd gewisseld door coach Jens Keller.

Via Bale kwam het team van coach Carlo Ancelotti in 69e minuut zelfs nog op 0-5. De Welshman rondde met links prima af na een steekpass van Sergio Ramos. Terwijl Bale vervolgens een kans miste om zijn hattrick te voltooien, deed Ronaldo dat na 89 minuten wel na een grote fout in de Duitse verdediging.

In blessuretijd werd de eer toch gered voor de thuisploeg. Huntelaar maakte misschien wel de mooiste treffer van de avond. De Oranje-international volleerde een voorzet vanaf links keihard achter Casillas. De return in Madrid is echter een formaliteit: 1-6.

Met een prima spelende Wesley Sneijder heeft Galatasaray een remise uit het vuur gesleept tegen Chelsea. Het leek op een makkelijk duel voor Chelsea, maar Gala kwam knap terug. Galatasaray plaatste zich in december op het nippertje voor de achtste finale en wilde Europa eindelijk laten zien dat de ambities verder reiken dan de eigen landsgrenzen. Trainer Roberto Mancini had uiteraard een basisplaats ingeruimd voor sterren Wesley Sneijder en Didier Drogba, maar de twee kwamen maar moeilijk aan voetballen toe.

Chelsea speelde zeer gedisciplineerd en wachtte geduldig op een kans om te counteren. De opbouw van Galatasaray gaf daar ook alle reden toe, want deze was in een te laag tempo en te slordig. Na negen minuten leverde dit de 0-1 op voor Chelsea. Emmanuel Eboué verspeelde de bal op de helft van de Londenaren en direct lag er een zee van ruimte voor Chelsea. André Schürrle gaf een goede steekpass op Cesar Azpilicueta en zijn lage voorzet bereikte landgenoot Fernando Torres. De spits drukte ineens af en zette zijn ploeg al vroeg op voorsprong.

Galatasaray hoopte iets terug te doen, maar net als in de afgelopen seizoenen blijft de ploeg een onsamenhangend geheel. De defensie kan of durft niet genoeg druk te zetten, waardoor de middenvelders keer op keer uitgespeeld worden bij balverlies. Belangrijke spelers als Sneijder en Drogba kwamen te weinig aan de bal, zodat de angel uit het spel van de Turken werd gehaald.

De bezoekers hadden het aan zichzelf te danken dat het bij 0-1 bleef. De ploeg counterde een aantal keren gevaarlijk, maar schoten van Willian en Lampard konden Muslera niet in de problemen brengen. Na de pauze bleef het spelbeeld hetzelfde, maar kreeg Galatasaray een grote kans op de gelijkmaker. Drogba kopte een hoekschop goed naar de tweede paal, maar aanvoerder Selçuk tikte de bal tegen de paal.

Iets later was het wel raak, na opnieuw een goede corner van Sneijder. Ditmaal was verdediger Chedjou aan de aandacht van Chelsea ontsnapt en hij schoot de bal van dichtbij achter doelman Cech. De Turken kregen hierdoor vleugels en zochten naar een tweede treffer. Daar had de ploeg van Mancini ook wel recht op, alleen werd het overwicht niet uitgedrukt in grote kansen. Linksback Alex Telles probeerde het met een goed schot van 25 meter, maar Cech stond zijn mannetje in de goal van Chelsea.

Chelsea werd na de pauze eigenlijk niet meer gevaarlijk en Mourinho leek tevreden met een gelijkspel. Hij hoopt de klus over drie weken in eigen huis te klaren, maar Galatasaray maakt door de 1-1 nog een aardige kans op de kwartfinale.