Baanrenner Haak vijfde bij tijdrit op WK

Baanwielrenner Hugo Haak is vrijdag (lokale tijd) op de wereldkampioenschappen in het Colombiaanse Cali als vijfde geëindigd op de tijdrit van één kilometer. De Nederlander legde die afstand af in 1.01,076 en bleef daarmee zo'n halve seconde verwijderd van het podium.

De Franse titelverdediger François Pervis veroverde in 59,385 zijn tweede gouden medaille van het toernooi, voor de Duitser Joachim Eilers (59,984) en Simon van Velthooven uit Nieuw-Zeeland (1.00,518). Pervis werd donderdag al wereldkampioen op het onderdeel keirin.

Tim Veldt staat na drie van de zes onderdelen derde op het omnium. De Amstelvener begon sterk met een tweede plaats op de vliegende ronde van 250 meter en consolideerde vervolgens op twee duuronderdelen. Op de puntenkoers won hij de laatste twee van twaalf sprints, goed voor de negende plek, en in de afvalkoers werd hij achtste.

Veldt heeft na drie onderdelen negentien punten. De Fransman Thomas Boudat leidt met twaalfounten, voor de Rus Viktor Manakov met vijftien punten.

Joanna Rowsell heeft bij de dames de individuele achtervolging gewonnen. De Britse won voor titelverdediger Sarah Hammer (VS) en Amy Cure (Aus). Het thuispubliek kon een feestje vieren nadat Edwin Ávila de puntenkoers op zijn naam schreef. Hij wist in totaal drie keer een ronde voorsprong te pakken. De nummer twee was de Nieuw-Zeelander Thomas Scully en het brons ging naar Eloy Teruel uit Spanje. 

Bij de dames zijn de eerste ronden van het sprinttoernooi verreden. Landgenoten Shanne Braspennincx en Elis Ligtlee verloren al in de eerste ronde. Zaterdag wordt het sprinttoernooi bij de vrouwen afgesloten. De heren rijden hun laatste tweee onderdelen van het omnium. Verder rijden de dames nog de puntenkoers.