Van Gaal: "Vermeer beste keeper in profielschets"

Kenneth Vermeer mag nog voorzichtig hopen op een WK-ticket. De tweede keeper van Ajax past het beste in de profielschets van bondscoach Louis van Gaal. Vermeer (28) was tot eind september vorig jaar eerste keeper bij Ajax.

Daarnaast was hij ook vaak één van de drie keepers bij het Nederlands elftal. Na een moeizame periode in Amsterdam verloor Vermeer zijn plek onder de lat. Trainer Frank de Boer koos voor Jasper Cillessen als zijn vervanger.

Cillessen verdreef Vermeer naar de bank en greep daarna ook zijn kans bij Oranje. De eerste keeper van Ajax was de laatste drie interlands een basiskracht bij het Nederlands elftal. Vermeer kwam vier keer uit voor Jong Ajax en zit bij de hoofdmacht in de Eredvisie op de bank. In de KNVB Beker-wedstrijden krijgt hij wel speeltijd.

Van Gaal besloot de Amsterdammer ondanks zijn bijrol in Amsterdam een positief signaal af te geven. Vermeer behoorde tot de voorselectie voor de oefeninterland tegen Frankrijk. De 23-koppige definitieve selectie haalde de keeper het niet. Van Gaal kiest voor Cillessen, Michel Vorm en Jeroen Zoet. Vermeer viel net als Tim Krul en Maarten Stekelenburg af.

De bondscoach wilde Vermeer prikkelen. "Dat heb ik gedaan, om duidelijk te maken dat hij nog steeds in beeld is", zei Van Gaal op een persconferentie. "In mijn ogen is hij de keeper die het beste in onze profielschets past. Maar hij speelt niet zo vaak en dat is een probleem."

In de achttien interlands sinds Van Gaal Bert van Marwijk opvolgde (in augustus 2012) kreeg Vorm het vaakst een basisplaats. De keeper van Swansea stond vijf keer vanaf de aftrap onder de lat. Stekelenburg en Cillessen vier keer, Vermeer drie keer en Krul was twee keer basisspeler.