Toivonen: "Goed gespeeld in Nederland"

Ola Toivonen kent een uitstekende start bij Stade Rennes na zijn overstap van PSV. De Zweed heeft in vijf competitiewedstrijden vier keer gescoord. Toivonen (27) heeft zich bij de huidige nummer dertien van de Ligue 1 razendsnel ontwikkeld tot een bepalende speler.

De aanvallende middenvelder verliet PSV in januari voor Stade Rennes. In Eindhoven was Toivonen niet meer verzekerd van een basisplaats bij trainer Phillip Cocu. De 35-voudig international van Zweden speelde sinds 2009 voor PSV en groeide in het Philips Stadion uit tot aanvoerder van de ploeg. Toivonen was echter ook geregeld het middelpunt van controverses. Medespelers en fans raakten uitgekeken op de Zweed, dit seizoen nog in veertien duels actief voor PSV en één keer trefzeker.

Norwich City leek Toivonen vorig jaar zomer weg te halen uit Eindhoven, maar nadat de clubs tot een akkoord besloot de aanvallende middenvelder toch af te zien van een overstap naar de Premier League-club. Omdat hij ook geen nieuwe verbintenis bij PSV wilde tekenen, stuurden de Brabanders alsnog aan op een wintertransfer.

Stade Rennes was bereid om Toivonen en PSV van elkaar te verlossen. Bij de Franse club is hij inmiddels op dreef geraakt. In vijf competitieduels wist vier Toivonen vier keer te scoren. De voormalig PSV'er vond tegen Olympique Lyon (2-0), Montpellier (2-2, twee keer) en AS Nantes (0-3) het net.

"Als je terugkijkt op mijn periode bij PSV, heb ik ruim vier jaar goed gespeeld in Nederland", zegt Toivonen in gesprek met Franceinfo. "Alleen in de laatste maanden was er een probleem. We waren het met het contract niet eens over een paar punten. Nu ben ik hier, dit is een nieuwe start van mijn carrière. Ik ben vooral blij om hier te zijn", besluit de winteraanwinst van Rennes, die in 139 Eredivisie-wedstrijden zestig keer scoorde voor PSV.