WK-zilver baanwielrenner Veldt

Baanwielrenner Tim Veldt heeft op het wereldkampioenschap in het Colombiaanse Cali het zilver gepakt op het omnium. Na het zilver op de teamsprint in 2005 is het de tweede WK-medaille voor de dertigjarige Veldt.

Veldt begon de tweede en beslissende dag van het omnium met de vijfde plek op de achtervolging. In de scratch, over 15 kilometer, en de tijdrit over één kilometer wist hij twee keer op het podium te eindigen. De derde en tweede plek brachten hem naar de tweede plek in het eindklassement, achter de pas twintigjarige Fransman Thomas Boudat. Brons was er voor de Rus Viktor Manakov.

Bij de vrouwen werden de halve finales en de finale van het sprinttoernooi afgewerkt. De strijd om het goud ging tussen de Duitse Kristina Vogel, die Junhong Lin uit China versloeg, en de Chinese Tianshi Zhong, die afrekende met de Britse Jessica Varnish. In de finale was Vogel te sterk voor Zhong. Na drie wereldtitels op rij op de teamsprint was het de eerste individuele mondiale titel voor de Duitse. Lin pakte het brons.

Ook de puntenkoers voor vrouwen stond op het programma. Hier ging de titel naar de Australische Amy Cure, die eerder in Cali al brons pakte op de ploegen- en individuele achtervolging. Stephanie Pohl uit Duitsland pakte zilver, voor de Canadese Jasmin Glaesser.

In het sprinttoernooi bij de mannen vonden rondes tot en met de kwartfinales plaats. De Nederlander Jeffrey Hoogland werd in de kwartfinale uitgeschakeld door de Duitse titelverdediger Stefan Böttiger, en werd uiteindelijk zevende. In de halve finales zal Böttiger het op moeten nemen tegen Matthew Glaetzer uit Australië. De andere halve finale gaat tussen Denis Dmitriev uit Rusland en François Pervis. De Fransman won in Cali al goud op de 1 kilometer tijdrit en de keirin.

Bij de vrouwen werd het omnium onderweg geschoten. Na de eerste drie onderdelen staat de Amerikaanse Sarah Hammer ruim aan de leiding. De regerend wereldkampioene werd één keer tweede en won de beide andere onderdelen. Olympisch kampioene Laura Trott staat op de tweede plek, gevolgd door de Belgische Jolien D'Hoore.