Wüst boos: "KNSB verpest het"

Na de diskwalificatie van Sven Kramer heeft Ireen Wüst geen positief woord meer over voor de nationale schaatsbond KNSB. De grootverdiener van de Olympische Spelen in Sochi haalde in een gesprek met de NOS flink uit naar de bond. Ook op Twitter hield ze zich niet in. Volgens Wüst is de schaatsbond 'überkinderachtig bezig'.

"Dit is een feestje voor het Nederlandse schaatsen en het Nederlandse publiek", vertelt Wüst. "Het is de bedoeling dat het een groot feest is, een show voor de olympische kampioenen, een impuls voor de schaatssport ook. En dan gaan ze als KNSB zijnde in zo'n entourage, in zo'n ambiance, in zo'n decor, zó ûberkinderachtig doen. Sven zet een wereldtijd neer op een buitenbaan en komt in zijn euforie met een kickfinish over de meet! Als je hem dan diskwalificeert, weet je echt niet wat je aan het doen bent."

Wüst snapt dat er regels zijn, maar had verwacht dat daar wat ruimte in zou zitten. "Regels zijn regels, maar dit is eigenlijk een regel die nergens op slaat. Je tijd wordt er echt niet beter door. Als je het op zo'n manier voor het schaatspubliek verpest, moet je echt bij jezelf te rade gaan. Het feest is nu bedorven."

Op de 1000 meter kwam Wüst voor het eerst in haar carrière ten val. Daarop besloot zij meteen maar een statement te maken richting de schaatsbond door met een flinke kickfinish alsnog over de streep te komen. "Mijn klassement was toch al naar de maan", aldus Wüst.