Uitslag Feyenoord - AFC Ajax

Ajax is hard op weg naar de vierde landstitel op rij. De koploper in de Eredivisie klopte Feyenoord in De Kuip (1-2). De Rotterdammers staan vierde op twaalf punten. Feyenoord wilde in De Klassieker de laatste strohalm grijpen in de titelrace.

De Rotterdammers leken vooraf getergd te zijn na het duel met FC Twente. Het was niet te merken op het veld dat Feyenoord voor de laatste kans ging. De toeschouwers in De Kuip lieten van zich horen, maar de spelers begonnen behoudend aan het duel met Ajax. De Amsterdammers ontsnapten wel aan een achterstand.

Een voorzet van Daryl Janmaat kwam via het het hoofd van Bruno Martins Indi bij Lex Immers. De Hagenaar schoot in kansrijke positie over het doel van keeper Jasper Cillessen. Zowel Feyenoord als Ajax kon de bal niet lang in de ploeg houden. Beide teams speelden erg onrustig. De bezoekers konden nauwelijks gevaarlijk worden. Schoten van Bojan Krkic en Siem de Jong werden door Stefan de Vrij geblokt.

Feyenoord had meer dreiging met Graziano Pellè. De Italiaan wilde zich in positief opzicht laten zien nadat hij vorige week door het lint ging in Enschede. De spits was op aangeven van Immers dicht bij een goal. Het schot werd door Cillessen over getikt. De keeper van Ajax had na een half uur spelen geen antwoord op een kopbal van Pellè. De topscorer van Feyenoord klopte Joël Veltman in de lucht bij een voorzet van Martins Indi: 1-0.

De thuisploeg leek dankzij de fraaie kopbal met een voorsprong de rust in te gaan. Ajax kwam echter vanuit het niets op gelijke hoogte. Basisdebutant Ricardo Kishna flitste voorbij Martins Indi en bediende invaller Kolbeinn Sigthórsson bij de eerste paal. De IJslander, binnen de lijnen gekomen voor de geblesseerde Bojan, tikte de bal langs Erwin Mulder. De doelman van Feyenoord had tot die tijd niets doen.

Mulder moest vlak na de pauze optreden bij een schot van Davy Klaassen. De middenvelder leek een voorzet te willen geven, maar de bal ging vol effect via de hand van Mulder tegen de paal. Het bleek een spectaculair begin van een rustige tweede helft. Feyenoord wilde wel, maar kon geen manier vinden om Ajax echt pijn te doen. Pelle kwam niet in het spel voor en Immers had bij twee kopballen het vizier niet op scherp.

Ajax hoefde niet zo nodig en bleef rustig. De Amsterdammers konden aanvallend weinig klaarspelen. Toch wisten de bezoekers een tweede goal te maken. Twintig minuten voor tijd belandde een corner bij de tweede paal. Niklas Moisander kopte tegen Jordy Clasie op de doellijn, waarna Veltman in de rebound wel scoorde. De doelpuntenmaker kreeg niet veel later een elleboog van Pellè in het gezicht, maar de arbitrage ontging het voorval.

Feyenoord ging in de laatste minuten nog op jacht naar een gelijkmaker. Invaller Mitchell te Vrede kwam niet verder dan een schot uit de draai en een kopbal van Stefan de Vrij in de blessuretijd ging over het doel van Cillessen. Ajax hield de voorsprong vast en trok de overwinning over de streep. De ploeg van De Boer komt daardoor op acht punten van achtervolger FC Twente. De vierde landstitel op rij komt in zicht.

Veltman scoort de winnende 1-2 tegen Feyenoord (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Feyenoord

1 - 2

AFC Ajax

30' Pellè    45' Sigthórsson