Oranjespelers kampen met ziekte, Boëtius debuteert

Het Nederlands elftal heeft in aanloop naar het oefenduel tegen Frankrijk te kampen met meerdere zieke spelers. Robin van Persie, Rafael van der Vaart en Michel Vorm zijn allemaal ziek. De 19-jarige Feyenoorder Jean-Paul Boëtius gaat in Parijs zijn Oranjedebuut maken, liet bondscoach Louis van Gaal dinsdag op de persconferentie weten.

Of Van Persie, Van der Vaart en Vorm kunnen aantreden tegen Frankrijk moet nog blijken. Naast de drie zieken moet Van Gaal het woensdag wellicht ook stellen zonder de licht geblesseerde Arjen Robben. De buitenspeler liep zaterdag in de Bundesligawedstrijd tegen Schalke 04 een kwetsuur op.

Van Gaal maakt zich geen zorgen over de vele zieken. "Volgens de dokter zijn er vier verschillende oorzaken. Je kan niet spreken van een griepvirus, wel van een toeval", zei de oefenmeester. Van Gaal benadrukte nog eens dat Van Persie en Robben op het WK in Brazilië zeker zijn van een basisplaats. "Ik hoef Van Persie niet te testen en Robben ook niet", zei hij doelend op het oefenduel tegen Frankrijk. "Die gaan echt wel spelen als ze niet geblesseerd of ziek zijn."

"Ik kan juist die andere spelers testen in een fantastische wedstrijd tegen een hele goede tegenstander, en in een waarschijnlijk geweldige sfeer, want het stadion is weer uitverkocht." De oud-trainer van onder meer Ajax en AZ sprak ook over het verschil tussen zijn eerste en tweede periode bij Oranje. "Ik gaf teveel vertrouwen aan de spelers", zei Van Gaal over de eerste periode, waarin hij Oranje niet naar het WK van 2002 wist te leiden.

"Ik ben een relatiecoach, dan ga je uit van vertrouwen en ik heb in deze periode de relatiecoach op een laag pitje staan. Ik heb spelers op een koele manier beoordeeld naar vorm en fitheid en dat is het grote verschil geweest."